b_150_150_16777215_00_images_stories_Madar_kabasolyom_petrmucksteink.JPG
Fotó: Petr Möckstein

 

2015. december 4. - Kínában, amiről általában nem a környezetvédelmi túlkapások jutnak eszünkbe először, egy egyetemistát és a haverját tíz év börtönre ítéltek, mert több védett madarat fogtak be és adtak el.

Tavaly nyáron a 20 éves Yan és a haverja, Wang összesen 12 kabasólyom fiókát loptak ki a fészkükből, hogy felneveljék őket a Zhengzhou Evening News szerint. Ezek közül az egyik rabmadár elpusztult, egy másik pedig meglépett.
Mikor a megmaradt fiókák felnőttek, a srácok képeket készítettek róluk, és a neten árulták őket. 800 és 150 jüanos áron sikerült is eladniuk 10 madarat. Mikor tavaly szeptemberben újabb sólyomfiókákat akartak begyűjteni, a helyi hatóságok elkapták őket.
A srácokat még május végén ítélték börtönre orvvadászatért és védett állatok kereskedelméért. Az ügy most azért került elő újra, mert a szüleik ügyvédet fogadtak, hogy újra tudják tárgyaltatni a fúk ügyét.
Yan először azzal védekezett, hogy fogalma sem volt arról, hogy a kabasólymok védettek, de a rendőrségi vallomásába már úgy került bele, hogy tisztában volt ezzel.
A kabasólyom egyébként Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft. Czinkóczi Sándor

No events