2018. augusztus. 29. - A várakozásokkal ellentétben nem szisszentek fel a világ legnagyobb természetvédelmi szervezeténél, a WWF-nél, amikor Romániában – a medvék egyre gyakoribb és veszélyesebb kellemetlenkedéseinek hatására – engedélyezték két hím egyed kilövését.

A WWF Magyarország nagyragadozókkal foglalkozó programvezetője, Patkó László ezt azzal magyarázta, hogy szervezetüknek nem az állat-, hanem a természet- és környezetvédelem a fő törekvése. Mint mondta, a biológiai sokféleség csökkenése intő jel, de az aktív természetvédelmi, vadgazdálkodási és erdészeti munka eredményeként a nagyragadozók már kezdenek visszatérni.
A csúcsragadozók, így a hiúz és a farkas mellett a medvék azért jelentek meg Magyarországon, mert a célzott fajvédelemnek köszönhetően Szlovákiában már stabil a populációjuk, és néhányuk új portyázóterületet keresett magának. Szórványosan korábban is felbukkantak az Északi-középhegységben, a gyanú szerint az orvvadászok esetenként ki is lőttek egyet-egyet, manapság azonban már mindenkinek a kezében ott van a mobiltelefon, tehát az egyszerű természetjárók is megbízhatóan tudják dokumentálni előfordulásukat. Ráadásul a téli időszakban takarmányozott prédaállatok, különösen a vaddisznók, olyan ütemben sokasodtak az elmúlt években, hogy a nagyragadozók is dúskálnak a táplálékban. A jelenség szerte Európában megfigyelhető. Ausztriában éppen a napokban adtak engedélyt a gazdáknak, hogy – nem halálos lövedékkel – felvegyék a küzdelmet a farkasokkal szemben, és elijesszék őket, ha portájukat és állataikat fenyegetik.
Magyarországon a WWF fél évvel ezelőtt indított el egy új nagyragadozó-programot, amelynek keretében igyekeznek egy fedél alá terelni az állattartókat, a civileket, a vadászokat és a hatóságokat, holott közülük egyeseknek örömet, másoknak bosszúságot jelent a régi-új állatfajok megjelenése. Eddig tartottak Répáshután egy találkozót, és készülnek olyan tájékoztató anyagok megjelentetésére is, amelyek a gyakorlati tudnivalókat tartalmazzák, ha bárki kószáló medvével futna össze. Az állattartók kedélyét pedig azzal csillapítják, hogy prevenciós és kompenzációs támogatásokat is kaphatnak: nagy testű őrkutyákhoz és villanypásztorokhoz is ingyen juthatnak hozzá, ha a kormányablakoknál bejelentik igényüket, és a területen illetékes nemzeti parkok munkatársai bizonyítottnak tekintik a ragadozók jelenlétét.

 

No events