2019. június 9. - Elképesztő körülmények között tartják Délkelet-Ázsiában a medvéket.

A Nyíregyházi Állatpark állatorvosa, dr. Biácsi Alexandra rövid ideig önkéntesként segített a helyieknek az állatok megmentésében, és megtapasztalhatta, hogyan és miként történik a medvék biztonságba helyezése.
Hihetetlen, hogy mi zajlik Délkelet-Ázsiában, már ami az állatokról történő gondoskodást illeti. A medvék, főként az örvös és a maláj medvék gyakorlatilag lassan a kihalás szélére kerültek: az orvvadászok tizedelik és fogságba ejtik őket. Főként a medveepe kell a kereskedőknek, ami a népi orvoslás szerint afrodiziákum, és az úgynevezett urzodezoxikólsavat tartalmazza.
– Egy kollégám – aki egy helyi állatparkban dolgozik – invitálására mentem idén februárban Vietnamba. A férjemmel utaztam, egy hetet önkénteskedtünk odakint a Cúc Phouong Nemzeti Park közelében található medvementőhelyen. Itt óvják és gyógyítják a fogságból kiszabadított állatokat – mesélte a Vasárnapi Borsnak Alexandra, aki szinte minden folyamatból kivette a részét.
A fogságban tartott medvék számára már az is nagy dolog, hogy hideg padló helyett szalmán aludhatnak. Azok, amelyek bekerültek a menhelyre, korábban moslékon éltek, a parkban azonban már zöldséget és gyümölcsöt kapnak. Az egészségükről is gondoskodnak, fertőtlenítik őket egy rövid, karanténban töltött időszak után, majd egy mindenre kiterjedő, alapos vizsgálaton esnek át.
Az orvkereskedelem, ami virágzik Vietnamban, viszont továbbra is tizedeli őket, a felvevőpiac pedig igen jelentős. Megvásárolják a medveepét, akár csillagászati áron is, szerintük ugyanis ez segíti a testi megújulást, leginkább a máj regenerálódását. Az állatoknak azonban elképesztő kínokat kell kiállniuk a szakszerűtlen operációk során, sok közülük bele is pusztul.
– Sajnos ezek a medvék már sosem térhetnek vissza a természetbe. Szerencsére mostanra Vietnamban is egyre többet tesznek az állatok védelmének érdekében, így remélhetőleg egy szép napon rendeződik majd a helyzetük, és nem kell tartani a mészárlásoktól, a fajok kipusztulásáról nem is beszélve – mondja Alexandra, aki nem zárja ki, hogy a közeljövőben visszatér Vietnamba, és újra segít majd a nehéz sorsú állatokon.

 

No events