2021. január 7. - A szándék és a felajánlás ellenére a tíz nagyvad befogása és áthelyezés nem valósul meg.

Tavaly augusztusban hozták nyilvánosságra, hogy Veresegyházról érkezett felajánlás, miszerint a Veresegyházi Medveotthonba tíz medvét fogadnának be azok közül, amelyek rendszeresen Tusnádfürdőn kószálnak, írta a Székelyhon.
A veresegyházi városvezetéstől érkezett levél inkább szándéknyilatkozatnak tekinthető, amely nem tért ki olyan konkrétumokra, hogy milyen költségeket és a törvény által előírt feltételek teljesítését vállalja a befogadó fél
– nyilatkozta a portálnak Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.
Az érvényben levő előírások szerint a külföldi áthelyezésre váró nagyvadakat befogásuk után két havi karanténban tartás és megfigyelés után lehetne elszállítani. Ennek kivitelezésére nem voltak meg a lehetőségek, ezt a tusnádfürdői polgármesteri hivatal nem tudta volna önerőből megoldani.
A Veresegyházi Medveotthon biztosította körülmények az állatvédőknek sem feleltek volna meg, mert nincs biztosítva megfelelő élettér a medvék számára
– emlékeztetett az igazgató.
A szándék és a felajánlás ellenére a befogás és áthelyezés nem valósul meg, így maradnak a kóborló medvék Tusnádfürdő környékén.
Az áthelyezés lehetőségének felmerülése előtt egyébként három anyamedve összesen hat boccsal, egy hím, illetve két fiatalabb példány jelent meg rendszeresen a város területén.