2021. február 19. - Eljárást indított a rendőrség az ellen a négy Neamţ megyei erdőmunkás ellen, akik egy Gyergyószentmiklós környéki fakitermelésen kidobtak medvebocsokat a barlangjukból.

A környezetvédelmi miniszter szerint megengedhetetlen, ami történt.
A hatóságok azt követően kezdtek el vizsgálódni az ügyben, hogy megjelent a Facebookon egy videófelvétel, amelyen látszik, amint négy férfi kivesz a barlangból négy síró medvebocsot, és szórakoznak rajtuk.
A Hargita megyei rendőr-főkapitányság közleménye értelmében a felvételek egy gyergyószentmiklósi magánerdészethez tartozó fakitermelésen készültek, és négy, 35 és 51 év közötti, Neamţ megyei férfi látható rajtuk, akik a fakitermelésen dolgoztak, egy Neamţ megyei cég alkalmazottaiként. A négy férfi ellen állatkínzás, valamint a hibernálás időszakának szándékos megzavarása miatt indítottak eljárást – olvasható az Erdély.ma cikkében.
Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint megengedhetetlen, ami történt. Hozzátette, az ellenőrző csapatok még terepen vannak, tőlük várják az információkat arról, hogy megtalálták-e a bocsokat, életben vannak-e még az állatok. „Figyelembe kell vennünk azt is, hogy az eset nem ma történt, és lévén, hogy a bocsok alig pár hetesek, amennyiben az anyamedve nem tért vissza hozzájuk, nagyon kedvezőtlenül is alakulhatott a sorsuk. (…) Amikor az ellenőrző csapatok visszatérnek terepről, több információnk lesz” – fogalmazott Tánczos Barna.

 

No events