b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_medve_erdely2021_k.jpg
2021.március 30. - Romániában a medveállomány felmérésével kezdődik a védett nagyragadozó helyzetének rendezése – nyilatkozta az Agerpres hírügynökség által közölt interjúban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Az RMDSZ-es politikus kijelentette: versenytárgyalást hirdetett a minisztérium az állománybecslést végző szakcégek számára. Ugyanis évente felbecsültetik a védett állatok amely a génmintákra alapozva új, pontosabb módszerrel becsüli fel a medvepopulációt.
A beavatkozás hiánya nem megoldás. Kívülről szemlélni az ügyet nem lehet. Nem lehet azt mondani, hogy lehet, jobb lesz, de lehet, hogy nem, lehet, hogy balesetek történnek, lehet, hogy medvék lesznek a sípályákon vagy az iskolaudvarokon, de az is lehet, hogy nem.
– jelentette ki a miniszter.
Tánczos Barna hozzátette: az év második felében történhet meg az állomány felmérése. Addig a létező intervenciós kvóták alapján lehet kiemelni vagy kilőni a gondokat okozó medvéket. Megemlítette: mind a beavatkozással, mind az állomány ritkításával számolnak.
Neheztelésének adott hangot amiatt, hogy egyetlen európai ország sem kér a romániai medvékből. Hozzátette: ezt hivatali elődje felkérésére 17 EU-tagország illetékesei írásban is közölték. 
Vigyázzatok ti az EU szinte teljes medveállományára. Ne háborítsátok a medvéket, de mi egyetlen példányt sem kérünk belőlük – foglalta össze az EU-tagállamok “különös” hozzáállását.
Beavatkozásra van szükség
Tánczos Barna megemlítette: minden olyan országban, ahol medvék élnek, beavatkoznak a medvepopulációba, mert ezt megengedi a vonatkozó EU-s irányelv. Romániának pedig a megelőző beavatkozásra és a medvetámadásokat követő beavatkozásokra is szüksége van. 
Nem várhatjuk meg, hogy a medve a sípályán, medve az úton, medve a városban jelenség általánossá váljon – jelentette ki a miniszter.
Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint az országban 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma.
A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.
Az elmúlt öt évben hét halálos áldozata volt a romániai medvetámadásoknak, és 54-en szorultak kórházi kezelésre. Gyakoriak voltak a medvék által okozott közúti balesetek is.
Medveügyek
Bejárta az internetet egy videó, amiben medvebocsokat dobnak ki a barlangjukból. Erdélyben folyamatosan napirenden van a medveprobléma, melynek megoldását tervezi Románia RMDSZ-es új minisztere. Lesz mivel foglalkozni, mivel legutóbb síelőt üldöző medvét vettek videóra. Korábbi tervek szerint a veresegyházi medveparkba hozták volna a tusnádfürdői kóborló medvéket, ám végül ez nem valósul meg. De kifejezetten aranyos, a szelfiző medvebocs esete. Idehaza Nógrád megyében szinte már mindennapos a medvék jelenléte, mellyel meg kell tanulnunk együttélni, a szakemberek szerint.

 

No events