b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_hod_canada_k.jpg
2021. április 26. - A kanadai Brit Columbia, egy távoli kis városa gyakorlatilag a sötét középkorba süllyedt az elmúlt hétvégén, miután a hódok sokasága rágta át a telefont, a tévét és az internetet biztosító száloptikai kábeleket.

A Brit Columbia északkeleti részén fekvő Tumbler Ridge közösség mintegy 900 ügyfelét nagyrészt elzárták a külvilágtól 36 órás időtartamra, miközben a távközlés munkatársai a kiesés forrását azonosították. Vizsgálataik egy helyi hódpatakhoz vezették őket, amelyet feltűnően díszített a narancssárga védőszalag, amely általában körülveszi a földalatti száloptikai kábeleket. Az otthonuk építése során a hódok egyidejűleg megzavarták a helyi mobiltelefon- és kábel-TV szolgáltatást a Telus szolgáltatótól.
"A hódok több ponton átrágták az üvegszálas kábelünket, jelentős károkat okozva" - mondta Liz Sauvé, a Telus szóvivője. Sauvé hozzátette, hogy „a hódok a patak mellett a föld alá ástak, hogy elérjük a kábelünket, amelyet körülbelül három méter mélyen a föld alá temettek és 4,5 hüvelyk vastag védő vezeték borít.”
A figyelmetlen lelkes hódok átrágták a vezetéket, mielőtt szombat kora reggel több helyen elszakították a kritikus kábelt, és ezzel sok lakó hétvégéjét tönkretették. Számos okos lakos, akik a „hód-felkelés” idején kívül voltak a városon, összekulcsolták a kezüket, és újból felfedezték a „vezetékes” telefon néven ismert ősi technológiát, hogy „régimódi úton” terjesszék a híreket. A Telus mérnökei és a munkatársak „kihívásokkal teli körülmények között” küzdöttek és „éjjel-nappal” dolgoztak a szolgáltatás visszaállításán vasárnap délután fél 6-kor. A Telus elnézést kért a szolgáltatás megszakításáért, de elismerte a „nagyon szokatlan és egyedülállóan kanadai eseményfordulatot”.

No events