b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_barnabocsok.JPG
2021. május 4. - A Szlovák Vadászkamara állásfoglalása az Állami Természetvédelmi Felügyelet (ŠOP SR) bevetési csoportja által elpusztított medvék kapcsán

A Szlovák Vadászkamara már több éve folyamatosan felhívta a figyelmet a barnamedvék populációjának egyre elharapódzó problémáira, amelyek veszélyeztetik a vidéki embereket.
„Ellenezzük azokat az állításokat, amelyek szerint ezt az állapotot a vadászok nem megfelelő etetéssel okozták. A medvék száma természetes környezetükben nyilvánvalóan annyira megnőtt, hogy megjelennek a településeken, ahol könnyen hozzáférhető táplálékot keresnek, és ezt a viselkedést megtanítják a medvebocsoknak. Az emberek jelenleg már nem jelentenek veszélyt számukra, ezért a medvék elveszítik természetes félénkségüket. A vadászok azt állítják, hogy a jelenleg 5 tagú barnamedve bevetési csoport, amelyet az adófizetők pénzéből tartanak fenn, a gyorsan növekvő medvepopuláció miatt nem oldja meg a jelenlegi helyzetet. Ezt megerősítették a legutóbbi beavatkozás során, amikor egy nőstény medvét bocsával együtt elpusztítottak, és további 3 medvebocs maradt árván! Az  ugyanígy eltolt “Ingrid” medvével történt eset után ez a bevetési csoport egy másik, sajnos amatőr és szakszerűtlen cselekedete.
A vadászetika betartásának sarokköve a nőstények – a kölyköket vezető anyamedvék – vadászatának tilalma! A környezetvédelmi miniszter múltkori nyilatkozata szerint a vadászok a trófea miatt szeretnének medvére vadászni.
Máskülönben, ha a kilövést a bevetési csoport egyik tagja szakszerűtlenül, nem humánus módon hajtotta végre, társadalmi nyomás miatt volt-e indokolt a beavatkozás? A vadászati hasznosítás (elejtés) szakmai alapokon, kiadott engedélyek alapján, a vadászatra jogosultak (vadásztársaságok) költségére történik. A célzott elpusztítást szakszerűtlenül, az adófizetők pénzéből hajtják végre a bevetési csoport tagjai. Ha az elpusztítást a bevetési csoport tagja hajtja végre, az a cselekvőképesség jele, de ha az elejtést vadász hajtja végre, az már trófeamániának minősül a Környezetvédelmi Minisztérium szerint.
A legközelebbi vadászterületen vadászatra jogosultnak – a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdőgazdálkodási Vállalat (ŠL TANAP) – a Tátraszéplak (Tatranská Polianka) kül- és belterületének határán található parkolóban történt beavatkozásról nem volt tudomása.
Ráadásul az elpusztított medvék tetemei átadásra kerültek nekik, és saját költségükre kell ezeket eltakarítaniuk. Ezek szerint – Ján Budaj miniszter szavaival élve – Szlovákia nemzeti vagyonát képező medvék bárhol elpusztíthatóak, és testük nagy valószínűséggel kafilériába kerül, mindezt az adófizetők pénzéért. Feltehetjük a kérdést: ki akar igazán medvére lövöldözni?
A vadászok több éve szeretnék megoldani ezt a helyzetet, ezért szerveztek konferenciát 2018-ban, amelyen mindazok részt vettek, akiket ez a kérdés leginkább érint, kivéve a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának képviselőit, akik valószínűleg nem tartották fontosnak a medvék sorsáról való egyeztetést.
A konferencián részt vettek a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériuma (MPRV SR), az Állami Természetvédelmi Felügyelet (ŠOP SR), a Szlovák Vadászkamara (SPK), a Méhészek Szlovákiai Szövetsége (Slovenský zväz včelárov), Szlovákia Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS), Tátraváros, az Állami Erdők (Lesy SR, š. p.), a Katonai Erdők (VLM SR, š. p.), a Magánerdő-tulajdonosok regionális egyesületeinek szövetsége (Únia regionálnych združení neštátnych vlastníkov lesov Slovenska), a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdőgazdálkodási Vállalat (ŠL TANAP), az Országos Erdészeti Központ (NLC), valamint a zólyomi Műszaki Egyetem (TUZVO) és a kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (UVLF) képviselői. A felsorolt szervezetek képviselői aláírták azt a zárónyilatkozatot, amely kimondja, hogy a barnamedve kezelése az állatfajok védelmének prioritásain kell alapulnia, másrészről nem mehet a biztonságos vidéki élet és a turizmus fejlesztésének rovására.
Az Állami Természetvédelmi Felügyelet (ŠOP SR) természetvédői maguk is elismerik, hogy az anyamedve által világra hozott medvebocsok száma minden második évben 3-4 darab.
Már 6 évvel ezelőtt, 2015-ben a genetikai kutatás, amelynek megrendelője az Állami Természetvédelmi Felügyelet volt, 1256 db + 234 medvét igazolt, a nőstények túlsúlyával – 60:40 arányban. Mi a jelenlegi helyzet? Éppen erre hívjuk fel a figyelmet évek óta, a populáció folyamatosan növekszik, és ez az igazi oka annak, hogy a medvével kapcsolatos problémák jelenleg növekedésnek indultak! Szükséges a medvepopuláció célzott kezelése a vadgazdálkodás által, az emberekkel való konfliktusok szakszerű módon való megszüntetése, a gyenge egyedek kiválasztása és a bocsokat vezető medvék elpusztításának megakadályozása.
A medve vadászok terhére történő vadászata, a felügyelete alatt végzett trófeavadászat szintén pénzhez juttatná a helyi önkormányzatokat, jelenleg az azonos eredménnyel – a medve halálával végződő esetek az adófizetők több ezer eurójába kerül. Ezenkívül ezt minden szlovák állampolgár természeti örökségével való elítélendő hazárdjátéknak tekinthetjük” – írta a Szlovák Vadászkamara szóvivője, Alojz Kaššák.

 

No events