2021. április 29. - Már az idei év tavaszán megmutatkoztak a tavaly végzett műszaki beavatkozások pozitív hatásai.

Az elmúlt, rendkívül aszályos évben rekord alacsony vízállások alakultak ki mindkét tórendszerben, de a felújított műtárgyak és a kikotort csatorna-szakaszok segítségével sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni.
A vízzel feltöltöttségnek köszönhetően a Dávodi Földvári-tó egyik tóegységénél a telepesen fészkelő madárfajok, mint például a nagy kócsag és a kiskócsag, zavartalanul kezdhettek a költéshez. Két másik tóegység kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg táplálkozni, illetve több faj is költéshez kezdett a part menti növényzetben (cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd).
A felújított vízügyi műtárgyak segítségével és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a Karapancsai erdei-tavak legnagyobb tóegysége és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez. Késő tavasszal már tojásos fészekaljait találtuk a nyári ludaknak, nagy számban voltak jelen szárcsák és rendszeresen megjelent vadászni a rétisas.
Összességében elmondhatjuk, hogy gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása érdekében elnyert európai uniós támogatás segítségével jelentősen javult a tavak állapota és – bár a műszaki beavatkozások nyomai még egy ideig láthatóak lesznek – a természet rohamos léptekkel foglalja vissza és népesíti újra ezeket a területeket.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a KEHOP-4.1.0 – Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belül valósult meg.

 

 

No events