2021. május 21. - Talán kevesen tudják, de birkózó-válogatottunk egykori erőssége, Rizmayer György képzett vadász.

A minap a Börzsönyben feltűnt medve ügyében is faggattuk.
Az exbirkózó Kútágapusztán (is) él, így több vadállat megfordul ízléses faháza környezetében. A szelídebbjét eteti is nap mint nap, viszont azt nem tagadja – és erről nem szólnak a hírek –, hogy mivel a környéken 15-20 farkas is vadászgat, miattuk aggódhatnak majd az őzikék.
– Van farkas, amelyik egyedül él, párban szintén kószálnak, hármas köteléket is láttam már – tudatta Gyuri.
HONNAN JÖTT A FARKAS?
– Hogy a farkas szlovák területről jött-e át vagy máshonnan, ebbe nem mélyednék bele – szögezi le Gyuri. – Viszont ha netán a kiránduló beléje botlik, ne essen kétségbe, mert ok nélkül nem támad. Ne abajgassuk, ha megőrzi a komfortzónáját, elkerüli az embert.
Ugyan ez a helyzet a mostanság a Börzsönybe tévedt macival is.
NEM TÁMAD A MEDVE
– Olvasom én is a megosztókon a jótanácsokat, melyek szerint ha találkozunk vele, óvatosan hátrálva kell elhagyni a környéket – folytatja Rizmayer.
– Nos, jó, ha tudják: a medve ritkán láttatja magát. Mivel remek a szaglása, igen messziről megérzi, merre van ember, és kitér az útjából. Ok nélkül ő sem támad, mert jobban tart a kétlábútól, mint mi tőle. Legfeljebb az okozhat galibát, ha a bocsait veszélyben érzi, de azokat is jó előre, elővigyázatosan kivezeti az ember környékéről. Fontos azonban tudni: az általa "levadászott", gallyakkal falevéllel letakart állat teteméhez visszatér. Balszerencse, ha akkor találkozik emberrel, ugyanis vetélytársat érez benne, sajátjának érzi az élelmet. Ekkor támadhat. No, és mi a helyzet a vaddisznóval? Az a kocáit féltve más irányba tereli a csöppségeit, nem ad alkalmat az emberrel való randevúra.
ERDÉLYBEN MÁS A HELYZET
Erdélyből elég sok, olykor halálos kimenetelű medvetámadásról érkezik hír, vetjük fel.
– Ennek az az oka – magyarázza Gyuri –, hogy a vad a természetben már nem lel magának élelmet, kénytelen hát a házak közé menni, kukában turkálni, akár más módon csillapítani az éhségét.
Rizmayer szerint az ő környékükön nagyobb gond a jövőt illetően a farkas. Már javában pusztítja a környék őzeit, sutáit, valamikor esetleg nekilát a háziállatok vadászatának is.
– Én a szarvasaimmal, őzeimmel jó "társbérleti" viszonyban vagyok – folytatja. – Reggelente rendszeresen megjelennek, etetésre vágynak. Olykor bekukucskálnak a házunk ablakán is.
MEDVEKALAND
Rizmayer egyetlen igazán meleg helyzetét is felelevenítette.
Éjszakai vadászatra menteM a kisláNyommal, amikor ÚGY tíz méterre tőlünk hIrtelen feltűnt egy medve. Alkalmasint nem vett észre minket. Aztán szerencsére hirtelen fordult a szélirány, megérzett bennünket, és sebesen eliramodott. Kellemetlen érzés volt még úgy is, hogy a vadászpuskám ott volt a kezemben. Tanulság? Ha éjszakai portya a terv, előnyösebb, ha felkapaszkodunk a magaslesre.

 

No events