b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_szajga1_andrey_giljov_k.jpg

Fotó: Andrey Giljov
2021. május 29. - Több mint kétszeresére duzzadt a súlyosan veszélyeztetett tatárantilopok, más néven szajgák populációja 2019 óta Kazahsztánban.

A közép-ázsiai országban élő tatárantilopok száma 334 ezerről 842 ezerre emelkedett az elmúlt két évben.
A kazah ökológiai minisztérium pénteki közleménye szerint a látványos növekedés "a szajgapopuláció megóvását és az orvvadászat felszámolását célzó intézkedések hatékonyságát jelzi".
Kazahsztán hatalmas füves pusztaságain él a világ szajgapopulációjának zöme, míg az oroszországi Kalmükföld és Mongólia kisebb populációknak ad otthont. A közepes termetű patások jellegzetessége, hogy nagy méretű fejükön hatalmas, duzzadt orrüreg van, amelynek nyílásai lefelé néznek.
Hat évvel ezelőtt csaknem 200 ezer szajga - az akkori globális populáció több mint fele - elpusztult egy orrbaktérium miatt, amely a szokatlanul meleg és párás környezetben terjed.
A levegőből végzett 2019-es számlálás megerősítette, hogy a Kazahsztánban élő szajgák száma fokozatosan emelkedik, ám a tavalyi számlálás elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vöröslistáján a szajga egyike a világ öt súlyosan veszélyeztetett antilopfajának.
Elterjedési területe egykor Lengyelországtól egészen Nyugat-Mongóliáig nyújt, ma már azonban Kazahsztánra, Mongóliára, Oroszországra és Üzbegisztán egyes részeire koncentrálódik az élettere.
Az orvvadászat állandó fenyegetést jelent a szajgákra. Az IUCN az éghajlatváltozást és a szélsőséges időjárást is a fajra nézve lehetséges fenyegetések közé sorolja. Május közepén a kazah ökológiai minisztérium arról számolt be, hogy körülbelül 350 nőstény szajga pusztult el villámcsapás következtében.

 

No events