2021. július 23. - A Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériuma nagyszabású megelőző akciót készít elő a hazai sertéstelepek és háztáji tenyészetek afrikai sertéspestistől történő megvédése érdekében.

Az agrártárca ennek keretén belül 100 ezer példánnyal akarja csökkenteni a túlszaporodott vaddisznóállományt, miközben az egészséges példányok húsát a szlovákiai üzletekben kívánják értékesíteni. Erről Samuel Vlčan (OľaNO) mezőgazdasági miniszter tájékoztatott.
„Célunk a hazai sertésállomány védelme, hogy a fogyasztók csak kifogástalan minőségű, biztonságos sertéshúst kaphassanak” – hangsúlyozta. Ennek érdekében, mint mondta, csökkenteni kell a szlovákiai vaddisznóállományt, mely szabadon mozogva átviheti a sertéspestist a fertőzött területekről a fertőzésmentes járásokba. Nagyon fontos az általános megoldás, mivel a vadállatok nem veszik figyelembe a járáshatárokat.
A tárcavezető elmondta, hogy amennyiben a fertőzés átterjedne a házisertésekre, az akár százmilliós károkat, több ezer munkahely elvesztését és a sertéstenyésztés megszűnését okozhatná. „Ha tétlenek maradunk, a hagyományos disznóölés, a házi hurka, kolbász és szalonna a múlt ködébe vész” – figyelmeztetett.
Szlovákia szerinte jelenleg a kék ütközőzóna mentén két részre osztható, a sertéspestissel fertőzött rózsaszín és az egyelőre fertőzésmentes fehér övezetre. A rózsaszínű övezetben fel kell kutatni és be kell gyűjteni az elhullott állatokat. Itt a vadászat kockázatos, mivel a potenciálisan fertőzött egyedeket elijesztheti a még fertőzésmentes területekre. A kék övezetben valósul meg a fehértől a rózsaszín övezet irányába a vaddisznóállomány teljes kilövése, míg a fehér zónában intenzív vadászat folyik azzal a céllal, hogy a 100 hektárra eső egyedszámot 2,3-ról 0,3-ra csökkentsék.
A minisztérium feltételezése szerint ilyen módon közel 100 ezer vaddisznót kell kilőni.
„Ehhez kérjük a vadászok segítségét, akik több mint 63 ezren vannak az országban és a fegyvertartásra jogosult legnépesebb csoportot alkotják, ezért számítunk rájuk” – fejtette ki Vlčan, hozzátéve, hogy minden egyes aktív vadász részt vehet a kilövésben, aki ezt az igényét az adott vadászati övezetben bejelenti.
A vaddisznók kilövése azonban nem lehet öncélú. „Kampányt indítunk, az a célunk, hogy a kilőtt egészséges állatok húsa az üzletekbe kerüljön. A húst többszörösen ellenőrzik a laboratóriumokban, mivel a fogyasztók asztalára csak teljesen kifogástalan hús kerülhet. Ennek érdekében az összes érintettel együttműködünk” – tette hozzá az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal igazgatója, Jozef Bíreš.
A kormány szerdán hagyta jóvá az afrikai sertéspestis visszaszorításának tervezetét, melyre 5,2 millió eurót különítettek el, s ezt az összeget a mezőgazdasági minisztérium a saját forrásaiból 12 millió euróval egészíti ki.

 

No events