b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_hodskociak.jpg
2021.október 22. - Skócia vadon élő állatokkal és élőhelyekkel foglalkozó ügynöksége törvénytelenül engedélyezte a hódok megölését – döntött egy bíró.

A NatureScotot arra kötelezték, hogy állítsa le az állatok leselejtezésére vonatkozó engedélyek kiadását anélkül, hogy előzetesen írásban indokolná. A Trees for Life újjáépítő jótékonysági szervezet a Court of Session-ban megtámadta a hódgyérítési politikát, mondván, hogy túl sok engedélyt adtak ki. A Trees for Life öt panaszából négyet elutasított a bíróság. A NatureScot szerint a döntés "többnyire" igazolta megközelítésüket. Az ítélet az Egyesült Királyságban élő összes európai védett fajra vonatkozik. Lady Carmichael írásbeli ítéletében kijelentette, hogy a NatureScot által engedélyezett minden gyérítés jogellenes volt, és a jövőben teljes körűen meg kell határoznia azokat az okokat, amelyek miatt szerinte a hódokat meg kellett ölni. „Amikor az ügyhöz azon az alapon közelített, hogy nem köteles indokolni az engedély kiadását, az elsőrendű vádlott tévesen alkalmazta a jogot” – írta. "Az állítás az, hogy az engedélyeket felül kellett volna vizsgálni és vissza kellett volna vonni, mert eleve soha nem lett volna szabad kiadni." Lady Carmichael azonban hozzátette, hogy "nem elégedett" a Trees for Life által a NatureScot "általánosított törvénytelen gyakorlatairól" felhozott egyes érvekkel, hozzátéve, hogy egyes kritikák tévesek. A Fák az életért képviselője, Alan McDonnell elmondta: "A skót kormány megakadályozta a hódok áttelepítését Skócia azon területeire, ahová tartoznak, de a döntés reményt ad arra vonatkozóan, hogy ez megváltozik, így a gazdálkodók többé nem kerülnek olyan helyzetbe, ahol nincs más választásuk, mint lelőni a hőn szeretett állatokat."
A hódok „problémákat okozhatnak” Robbie Kernahan a NatureScot igazgatója nyilatkozott így: "Üdvözöljük a bíróság döntését, amely többnyire igazolja az engedélyezési megközelítésünket. Sikeresek voltunk a jog minden pontjában, kivéve, hogy minden engedélyhez írásos indokot kellett volna közölnünk, hogy megmagyarázzuk, miért adták ki." Elmondta, hogy 25 éve dolgoznak azon, hogy a hódok visszatérjenek Skóciába, mivel az állatok milyen előnyökkel járhatnak az emberek és a természet számára, de "bizonyos körülmények között a hódok problémákat okozhatnak". Sarah-Jane Laing, a Scottish Land and Estates – egy földtulajdonosokat, vidéki vállalkozásokat és vidéki szakembereket tömörítő szervezet – vezérigazgatója elmondta: „Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy a gyérítést csak végső esetben szabad alkalmazni, és nagyobb erőforrásokat kell biztosítani. A kormány és más szervezetek lehetővé teszik, hogy szükség esetén korábban megtörténjen a beavatkozás."

No events