b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_feherfarkuk.jpg
2021. november 4. - A Iowa államban 2020 áprilisa és 2021 januárja között mintavételezett szarvasok akár 80 százaléka is fertőzött volt – állapította meg a tanulmány.

Nagyszámú fehérfarkú szarvas fertőződött meg koronavírussal az Egyesült Államok közép-nyugati Iowa államában – jelentette kedden a The New York Times egy új tanulmányra hivatkozva. Az államban 2020 áprilisa és 2021 januárja között mintavételezett szarvasok akár 80 százaléka is fertőzött volt, amit kutatók és külső szakértők aggasztó fejleményként jellemeztek a világjárvány során – áll a közleményben.
A fajok körében terjedő fertőzések megnehezíthetik a kórokozó kiirtását, különösen akkor, ha olyan mutációk letéteményesévé válnak, amelyek végül visszaterjednek az emberre – áll a jelentésben. Az év elején az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata által a fehérfarkú szarvasokon végzett több államban végzett felmérés négy amerikai államban a szarvasok kevesebb, mint felében talált vírus elleni antitesteket, de ez az tanulmány expozíciót igazolta, nem fertőzést. Ez az új analízis azonban – az utakon elütött állatokból származó és a vadászok által kivágott minták nyirokcsomóit vizsgálva – aktív fertőzést mutatott ki. A tanulmányt még nem tették közzé egy lektorált tudományos folyóiratban, de a Penn State Egyetem szerzői és az iowai vadon élő állatokkal foglalkozó tisztviselők annyira nyugtalanítónak találták az eredményeket, hogy figyelmeztetik a szarvasvadászokat és más, szarvassal foglalkozó személyeket, hogy tegyenek óvintézkedéseket az átvitel elkerülése érdekében.

No events