b_150_150_16777215_00_images_stories_vadaszat_farkas_wolf-liegend2022k.jpg
2022. február 8. - A bíróság előtt Christian Meyer, a volt mezőgazdasági miniszter és Imke Byl részleges győzelmet aratott.

Továbbra is védik a vadászokat és a legelőket
A jövőben Alsó-Szászországnak lényegesen több részletet kell nyilvánosságra hoznia a farkasok kilövési engedélyével kapcsolatban, mint eddig. Erről döntött ma Bückeburgban Alsó-Szászország tartományi bírósága. A parlament zöld képviselői, Christian Meyer és Imke Byl (mindketten Alliance 90/Greens) pert indítottak. Egy éve mindkét képviselő kéréssel fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz a kilövési engedélyekkel kapcsolatban. Sok kérdés megválaszolatlan maradt, a minisztérium megtagadta a nyilatkozatot. Az ok: Meg kell védeni azokat, akik részt vesznek az ügyben. Az olyan adatok, mint a terület és a farkasazonosító segíthetnek azonosítani a vadászokat, a pásztorokat vagy a minisztériumi tisztviselőket. Ez részben törvénybe ütközött – összegezték döntésüket a bírák. A képviselők kérésére Alsó-Szászország kormánynak olyan általános információkat kell közölnie, amelyek alapján nem lehet azonosítani az érintetteket. Ezek például a megadott mentességek száma és azok megadásának időpontja. A jövőben a tartománynak azt is nyilvánosságra kell hoznia, hogy mi alapján engedélyezték a kilövést. Például, hogy az elejtett állatok szarvasmarhák vagy juhok voltak-e, és milyen védőintézkedéseket tett a legeltető.
A zöldek vitatkoznak a környezetvédelmi minisztériummal
A tartománynak azonban továbbra sem kell megosztania azokat az információkat, amelyek alapján azonosítani lehetne az érintetteket. Például a megcélzott farkas területére, falkájára és azonosítójára ez a szabály vonatkozik. Az állami bíróság szerint ilyen adatok alapján azonosíthatóak voltak az érintettek. Az egyes militáns természetvédők késztetése arra, hogy erőszakot és egyéb fenyegetést alkalmazzanak az interneten, ezekben az esetekben indokolja az információszolgáltatás megtagadását. Az állam és a zöld képviselők üdvözlik az ítéletet, Meyer helyettes elégedett volt a döntéssel. Soha nem az volt a cél, hogy információkat szerezzenek az érintett vadászokról és a legelőkről. "Általános tényeket és számadatokat akarunk a kilövési engedélyekről, és a tartománynak a jövőben ezeket kell megadnia" - mondta Meyer a szerkesztőségnek. Így jobban lehetne politikailag reagálni a kilövési engedélyekre és megkérdőjelezni azokat.
A problémás farkas: A második farkas az Amt Neuhaus falkából
De Frank Doods környezetvédelmi államtitkár is elégedett volt a hozott ítélettel. "Az érintettek továbbra is biztonságban vannak az azonosítástól" - mondta az államtitkár. – Ez fontos volt számunkra. A munkaadó néhány órával a tárgyalás után így kommentálta: "A bíróság itt nagyon kiegyensúlyozott döntést hozott, amely az érintett jogokat egymáshoz mérte, és a gyakorlatban is kezelhető döntéshez vezetett" - közölte Olaf Lies környezetvédelmi miniszter a sajtó konferencia közleményében. Fokko Kleihauer