b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_koala_k.jpg
2022. február 26. - Ausztrália emblematikus erszényesei, a koalák státusza fenyegetettről veszélyeztetetté vált, és a szürkefarkasok is felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára.

Az ausztrál kormány múlt héten bejelentette, hogy az ikonikus koala most már veszélyeztetett fajnak számít Ausztrália legnagyobb részén. Az erszényes státuszát a fenyegetettről változtatták át veszélyeztetettre egy szakértői bizottság ajánlására. Csökkenő egyedszámukért az erdőirtás és bozóttüzek okozta élőhely vesztést, az aszályt, hőhullámokat, és betegségeket okolják. 
A koala populációk állománya  60%- al csökkent Kelet-Ausztráliában 2001 óta a környezetvédő szervezetek becslése szerint. A veszélyeztetett fajok jegyzékébe vétel az élőhelyek nagyobb védelmével jár, és a kormány megígérte, hogy egy átfogó nemzeti mentési tervet készít.
A múlt hónapban bejelentették, hogy 36 millió ausztrál dollárt fognak  4 éven át a természetvédelem támogatására fordítani. A tudósok azt mondják, hogy a koalák megmentése  a védelmi intézkedések gyors végrehajtásától fog függeni. 
Eközben az Amerikai Egyesült Államok szövetségi bírósága a múlt héten megsemmisítette azt a korábbi  döntést, hogy eltávolítsák a szürkefarkasokat a veszélyeztetett fajok listájáról az ország nagy részén, a Sziklás-hegység és a Yellowstone Nemzeti Parkon kívül. A rendelet visszaállítja a faj vadászattól való védelmét.

 

No events