2015. december 2. - A 2014-2020 közötti új EU pénzügyi ciklus egyik erdészeti szakmai újdonsága, hogy a rövidített vágásfordulójú, intenzív kezelésű nemesnyár és akác iparifa ültetvények a támogatott körbe kerültek.

Magyarországon a technológia nem ismeretlen a kutatók körében, de a főleg nem szakemberekből álló termelői körnek az ismeretek átadásával még adósak vagyunk – állítja Nagy Imre, a NAIK-Erdészeti Tudományos Intézet  tudományos munkatársa.                       
Hiánypótló rendezvényként a MERD Magánerdő Egyesület Nyíregyházán, 2015. szeptember 30-án, mintegy 140 fő résztvevővel szervezett szakmai napot. A nagy érdeklődésre tekintettel a  nemesnyár ültetvények technológiai és gazdasági elemzéséről készült előadást a NAIK-ERTI  honlapján PDF formátumban közzéteszik:  www.erti.hu/publikációk/jövőnk az iparifa ültetvény. Az akác ültetvények hasonló elemzése még folyamatban van, a publikáció 2016. első negyedévében várható.
Másik most zárult és figyelemre érdemes, tematikai fejlesztést, valamint eredményt hozó kutatásuk a rudas és lábas erdőkben keletkezett vad hántáskár szakmai és pénzügyi értékelésével foglalkozik. A jelenség gazdasági kihatásait a Bakonyerdő Zrt.-vel közösen a magas kőris fafajnál vizsgálták. A kutatási jelentést, szakvéleményt szintén PDF formátumban feltették honlapukra. A publikációk között „Szakértői vélemény a Bakonyerdő Zrt. részére” címszó alatt található meg.
Mindkét szakanyag gazdasági elemzései aktuális időponti, helyi vagy átlagos pénzügyi mutatókat tartalmaznak. Ezek az ár és költségszintek csak általános tájékozódásra alkalmasak. Egyedi esetekben, piaci mozgások miatt, vagy az idő előre haladtával módosulhatnak.
                              

No events