Tisztelt Kormánymegbízott Urak! Tisztelt Igazgató Úr!
Tisztelt Polgármester Urak! Tisztelt Vezérigazgató Urak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a Budapesti Erdőgazdaság Zrt nevében a Tardosi lombkorona ösvény átadási ünnepségünkön. Külön köszöntöm Reviczky Gábor színművészt az Erdők Nagykövetét hogy elfogadta meghívásunkat. Köszöntöm a Süttői II. Rákóczi Ferenc általános iskola tanulóit, pedagógusait is, akik erdei tanórán vesznek részt. A Süttői erdészetünk területe a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként országos jelentőségű védett természeti terület, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet, valamint a Natura 2000 hálózat része. Amikor elhatároztuk, hogy lombkorona ösvényt létesítünk olyan helyszínt kerestünk ahol a természetjárás, a turizmus és az idegenforgalom igényeit is ki tudjuk szolgálni.

b_150_150_16777215_00_images_stories_hm_tardoslomb_avat2019.JPG
Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán található Vöröshídra esett a választásunk, hiszen ez egy különleges terület. A korábbi kőfejtő, mely közvetlenül előttünk áll, ma kedvelt kirándulóhely. Az erdei környezetben több szakaszban megépített tanösvényt, kirándulóhelyet jellemzően a bakancsos turisták, túrázók, kiránduló családok és baráti társaságok keresik fel. Ezen a területen haladt át egykor az erdei iparvasút, melynek létesítését 1917-ben Csernoch János bíboros hercegprímás határozta el. A vasúton nem csupán kő-, fa-, mész-szállítást végeztek elődeink, hanem szállították a favágókat, a pályatisztogató iskolásokat, pályamunkásokat, erdészeti alkalmazottakat. Az államosítás után a vasútüzem az újonnan alakuló Süttői Állami Erdei Vasúthoz került. Az iparvasutat Süttő, Pusztamarót és Tardosbánya között 1971. december 31-én szűntették meg. Vöröshídnál a vasúti híd helyén ma gyalogos híd van, ha a közepéről lenézünk láthatjuk a régi híd falazatát is.

A lombkorona ösvény tervezésének és kivitelezésének fontos szempontja volt, hogy a meglévő faállományt megtartsuk és a szerkezet a lehető legkisebb környezeti beavatkozással készüljön el. A lombkorona-tanösvény 9 százalékos lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra. A tanösvény kör alakú, a kör a völgypart két oldaláról indul, s átível az időszakos vízfolyás felett. Átmérője 44 méter, teljes hosszúsága 105 m, a legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől. A domborzati viszonyokat kihasználva az enyhe lejtésű gyűrűnek köszönhetően a legalacsonyabb rész 1 m. Ez a mozgásukban korlátozottak számára is megadja a lehetőséget, hogy a fák lombjainak szintjére, az alattuk csörgedező ér fölé a magasba jussanak kényelmesen.
A szerkezetről néhány gondolat: a járófelület anyaga tölgyfa. A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű majd festett fémszerkezet. A korlátmezők anyaga szintén festett fémszerkezet. Az anyagok kiválasztásában az időtállóság és a fenntartás kiemelkedő szempont volt. A fémszerkezet vörös színű festést kapott a terület neve és a tardosi mészkő után.

b_150_150_16777215_00_images_stories_hm_tardoslomb_munkas2019.JPG
A berendezés tervei még 2017-ben készültek el. A kivitelezést a Szetesz Kft vállalkozás végezte, 2018-ban kezdték meg a munkát és nyugodtan kijelenthetem nem könnyű feltételek között. Kiváló munkájukat ezúton szeretném megköszönni
A lombkorona-tanösvény beruházás teljes összege 115 MFt, amelyből az Agrárminisztérium 80 MFt tőkeemelés formájában támogatást biztosított a közjóléti létesítmény megvalósításához, melyet ezúton szintén köszönök. Szeretném megköszönni a fejlesztésen, felújításon dolgozó kollégáimnak, hogy fáradhatatlan munkájukkal segítették a beruházás sikerét, előrehaladását.
A lombkorona tanösvény létesítésével az ide látogatók számára igazi élményt szeretnénk adni a területünkön található ember alkotta helyekhez és emlékekhez, valamint az erdei ösvények hálózatához illeszkedve. A hagyományos tanösvényekhez hasonlóan tájékoztató táblák segítenek megismerni az erdőt látogatóknak a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát. A most elkészült beruházásunkkal is az erdők szerepével kapcsolatos ismeretterjesztéshez, társadalmi szemléletformáláshoz szeretnénk hozzájárulni, betekintést nyújtani a kistájunk kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába, mai arculatának kialakulásába.
A környék egykori kőfejtőinek helyi, sőt országos jelentőségű földtani, őslénytani, botanikai és állattani érdekességeit is megismerhetik a természet szépségei, érdekességei iránt fogékony természetjárók.
Néhány hete a Süttői székhelyű Reneszánsz Zrt ünnepségén vettem részt, ahol elhangzott mekkora nagy érték a földben rejlő kő és bármi is történik a kő marad. Wass Albert így fogalmazott egykoron: „mert erősebb a baltánál a fa s a vérző csonkból virradó tavaszra új erdő sarjad győzedelmesen. S még mindig lesznek fák, mikor a rozsda a gyilkos vasat rég felfalta már s a sújtó kéz is szent jóvátétellel hasznos anyaggá vált a föld alatt.. A víz szalad, a kő marad, a kő marad.” Ahogyan az erdő, a fa szintén örök és ennek a térségnek mindig is meghatározó értéke, ékessége marad a földtani értékekkel együtt. Én kívánom az újonnan létesített lombkorona ösvényünket, erdeink élővilágát minél több természetszerető ember ismerje meg és a varázslatos Gerecsében tett kirándulások után látogassanak el hozzánk a megújult Alsóvadácsi vadászpanziónkba is, feltöltődni, mely innen alig 1 km-re található.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

No events