b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_kistolm_dalvariv202008.jpg
Tisztelt Képviselő Úr! Kormánybiztos úr! Vezérigazgató Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt évtizedben az erdei turizmus folyamatos fejlődésének lehetünk tanúi. A kormányzati programoknak, az állami erdőgazdaságok és a nemzeti park igazgatóságok tevékenységének, valamint a természetjáró szervezeteknek köszönhetően évente egyre több magyar ember tölti a szabadidejét a természetben. Az erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé emelkedtek. Csak az állami erdőket évente mintegy 40 millió alkalommal keresik fel a látogatók. Az Agrárminisztériumhoz tartozó erdőgazdaságok és a nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményeiben évente öt millióan keresnek kikapcsolódást.
Az erdők, a természeti környezet a járvány helyzetben is biztonságos, egészséges és bárki számára elérhető rekreációs lehetőséget jelentenek. A települések környékén lévő parkerdőkben tavasz óta a korábbinál is több látogató fordul meg. A hétvégi kirándulások és hosszabb túrák mellett akár napi rendszerességgel érkeznek sétálni, kocogni, felüdülni és sportolni az emberek az erdőkbe.
A kormányzat kiemelt figyelemmel kíséri, és intézményein keresztül kiszolgálja ezt a jelentős társadalmi igényt. Csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben mintegy 20 milliárd forintot fordítottak az állami erdőkben található ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztésére, és hasonló nagyságrendűek a folyamatban lévő vagy előkészítés alatt álló programok is. Az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok által működtetett ökoturisztikai hálózat teljes egészében lefedi az országot, minden tájegységben kínál látnivalókat, szálláshelyet és a természetjárókat kiszolgáló magas színvonalú turisztikai szolgáltatásokat.
A belföldi turizmus iránti megnövekedett igény kiszolgálására az erdőgazdaságok a nyár folyamán is számos új turisztikai létesítményt nyitottak meg. Gondoljunk a szolnoki Vadaspark megújult fogadóépületére, az orfűi Vízfő turistaházra, a hajósszentgyörgyi vendégházra vagy a mai ZALAERDŐ Zrt. rendezvénynek is helyet adó Kistolmácsi Erdei Lak és Horgász Lak felújítására. Mindezek a fejlesztések a vidéki Magyarország turisztikai vonzerejét növelik, és szervesen kapcsolódnak az olyan országos jelentőségű kezdeményezésekhez, mint a Téry Ödön Turistaházfejlesztési Program, a Magyar Falu Program vagy a közvetlenül ennek a régiónak a felemelkedését szolgáló Mura Program.
Az erdei ökoturisztikai létesítmények nemcsak kikapcsolódásra adnak lehetőséget, hanem egyben a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás terepének is számítanak. Az itt található tanösvények, tájékoztató táblák, az itt szervezett programok és az itt szerzett •személyes élmények mind hozzásegítik a látogatókat a természet megismeréséhez. Az ../ Agrárminisztérium kiemelt figyelemmel kezeli a természeti környezettel, az erdőkkel "^ " kapcsolatos valós ismeretek átadására szolgáló programokat. Ezen a területen különösen fontos a fiatal korosztály bevonása. Természeti értékeink megőrzése, erőforrásaink fenntartható használata alapvető feltétel országunk környezeti állapotának megőrzéséhez. Példaként érdemes megemlíteni az erdőgazdaságok erdei iskoláit, amelyek például a tavaszi időszakban 120 ezer diákot és pedagógust értek el online erdei iskola foglalkozásaikon keresztül. Vagy az Erdei Vándortábor programra, amelynek keretében már 10 ezer táborozó járhatta végig 9 erdőgazdaságunk területeit. Az agrártárca által indított Településfásítási programnak is fontos szemléletformáló szerepe van, hiszen a vidéki településeken fák ültetésével, nem pedig egyszer használatos szóróanyagokkal hívjuk fel a figyelmet a klímaváltozás elleni fellépéshez szükséges összefogásra. A Program keretében közel 500 - köztük 24 Zala megyei - település jutott összesen 12 ezer, belterületen elültethető sorfához.
A mai alkalommal, a Kistolmácsi-tó mellett szólni kell a horgászturizmus fejlesztésével kapcsolatos célkitűzésekről is. A túrázás, a kirándulás mellett a horgászat az egyik legnépszerűbb aktív szabadidős tevékenység. A kormányzat elmúlt években hozott intézkedéseinek köszönhetően egyre több horgász van Magyarországon: ma már közel 650 ezren hódolnak ennek a szenvedélynek. 2018 óta a Magyar Országos Horgász Szövetség, mint szakmai civil szervezet rendelkezik az állami horgászjegy és a fogási napló díja fölött, amiből számos horgászturizmust szolgáló fejlesztés valósulhatott meg az elmúlt időszakban. A kistolmácsi Erdei Lak és Horgász Lak felújítása jól mutatja, hogy miként tudják erősíteni egymást az Agrárminisztérium különböző szakterületei: hiszen jelen esetben egy erdőgazdasági fejlesztés szolgál közvetlen horgászati célokat.
És ha már szakmai kérdésekről van szó: engedjék meg, hogy röviden felhívjam a figyelmet az erdei és a vidéki turizmusnak helyszínt adó természeti környezet fenntartásának fontosságára. Minőségi erdők nélkül nincs minőségi ökoturisztikai kínálat. A színvonalas szálláshelyek létrehozása, az erdei kerékpárutak kijelölése vagy az erdei vasutak felújítása, vagyis az infrastruktúra fejlesztése mellett kiemelt figyelmet kell szentelnünk a természetnek. Hosszú távon akkor fenntarthatóak a fejlesztéseink, ha a gazdálkodással segíteni tudjuk, hogy a környezeti változások következtében ne tűnjön el körülöttük a mindennek helyet adó erdő. Az ökoturisztikai fejlesztéseket ezért egységben kezeljük a természeti környezet fenntartását szolgáló gazdálkodói tevékenységgel. Különösen jó példát szolgáltat minderre az állami erdőgazdaságok működési modellje, amely a természet védelmét és az ökoturisztikai szolgáltatásokat ötvözi a fenntartható gazdálkodás elemeivel.
Fenti gondolatokkal bíztatok mindenkit, hogy vegye igénybe a folyamatosan fejlődő erdei turisztikai szolgáltatásokat! Pihenés közben pedig szerezzen minél több személyes élményt a minket körülvevő természetről, aminek a megőrzése hosszú távú, közös érdekünk.
Köszönöm, hogy meghallgattak!

No events