b_150_150_16777215_00_images_stories_vadaszat_cecil_palmer.jpg
2015. július 30. - Twitter: Az oroszlán halála – világra szóló tragédia ... Millió kisgyermek halála – semmi…
 

Bejárta az „elhunyt” Cecil híre az egész világot. De igazat kell adnunk annak a twitterezőnek, aki a fenti megjegyzést tette. Sok-sok ártatlan kisgyermek halála töredéknyi együttérzést és fölháborodást nem vált ki, mint ennek a szerencsétlen oroszlánnak a lelövése.
Kifordult a világ, pontosabban az emberek arányérzéke torzult el.
Nem olyan régen hírt adtam ezeken az oldalakon Kendall Jonesról, arról az amerikai hölgyről, - aki már közszereplőként jelöli magát a Facebookon – és akinek már tizenévesen meg volt az „öt nagy”. Ő is nagy médiavihart aratott, amikor föltett egy elejtett oroszlános képet magáról.
Mit szólna mindehhez Kittenberger Kálmán vagy Széchenyi Zsigmond?

Lássuk Cecil történetét, ahogy a BBC tolmácsolta!

A vádolt vadász segített egy amerikai sportvadásznak megölni Zimbabwe leghíresebb oroszlánját, de szabadlábra bocsátották.
Bíróság elé állították szerdán azt a két zimbabwei férfit, akik segítséget nyújtottak egy dúsgazdag és rovott vadászati múltú amerikai fogorvosnak Zimbabwe leghíresebb és egyik legöregebb oroszlánjának megöléséhez, amely hatalmas felháborodást keltett az állatvédők körében az afrikai országban és az Egyesült Államokban is.

 

Az állat 40 órán át szenvedett

A hatóságok és a természetvédők elmondása szerint az oroszlánt, a nemzeti park büszkeségét egy gépkocsi mögé kötött állattetemmel csalogatták ki július elején egy éjszaka a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Palmer megsebesítette, és a sebzett állattal csak 40 órával később végeztek, miután sikerült újra ráakadni. A jeladós nyakörvet, amelyet egy kutatási program részeként viselt az oroszlán, megpróbálták megsemmisíteni, és mivel nem sikerült, levágták az állat fejét.

 

50 ezer dollár

A zimbabwei természetvédők szerint az amerikai vadász 50 ezer dollárt fizetett egy helyi vadásznak és a magánterület tulajdonosának a védett vadállat illegális elejtéséhez nyújtott segítségükért. Keresik Palmert is, akinek holléte jelenleg ismeretlen. (A legtöbb afrikai országhoz hasonlóan Zimbabwéban sem tiltott az oroszlánvadászat, de csak bizonyos területeken - az állami nemzeti parkokon kívül - engedélyezett.)

Theo Bronkhorst – a vezető - könyörgött, hogy nem bűnös mert "nem sikerült megakadályozniuk jogellenes vadászatot". Ő 1000 dollár óvadékot adott és augusztus 5-én ismét megjelenik a bíróság előtt.
A vádlott társ - a farm tulajdonosa Honest Ndlovu – szintén megjelenik egy későbbi időpontban.
Walter Palmer, az amerikai fogorvos, aki kilőtte a Cecil nevű állatot, elhagyta Zimbabwet, de szembe néz a tényekkel.
Palmer azt mondta, kifizette a vadászatot, de nem volt tisztában az oroszlán „személyazonosságával”.

Azt mondta, megbánta az állat lelövését, és azt hitte, jogos a vadászat. Ő szakmai útmutatókra hivatkozott, ahol megtalálja az oroszlánt és a szükséges engedélyek beszerzését - tette hozzá.
Bronkhorst és Ndlovu is akár 15 év börtönnel is büntethető, ha bűnösnek találják.
Walter Palmer, aki megölte Cecil, azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy ez az oroszlán a "helyi kedvenc".
Azt hitte, hogy Cecilt lelőtte július 1-jén, de a tetemet nem találták meg, csak néhány nappal később.
Palmer azt mondta, hogy egy íjlövéstől megsérült az állat. De nem találták a sebesült oroszlánt, csak 40 órával később, amikor is egy fegyverrel lelőtték.

 

"Ez egy olyan tevékenység, amit szeretek"
Bírósági jegyzőkönyvek szerint, Palmer bűntett rekorder az USA-ban, mert meglőtt egy fekete medvét Wisconsin államban, 2006-ban.
A fogorvos egy év próbaidőre felfüggesztett 3000 dollár pénzbüntetést kapott, mert az engedélyezett zónán kívül lőtte, majd megpróbált úgy tenni, mintha máshol ejtette volna el. (Az még nem bizonyított, hogy ugyanarról a személyről van-e szó – a szerk.)

Úgy vélik, hogy az amerikai vadász mintegy 50,000 dollárt fizetett a vadászatért Zimbabwéban.
Több mint 400.000 ember írta alá azt az "Igazságot Cecilnek" elnevezésű online petíciót, amelyben kérik a zimbabwei kormányt, hogy állítsa le a veszélyeztetett állatokra a vadászati ??engedélyek kibocsátását.

Az interneten rászállt Walter Palmerre

A közösségi média kommentátorai elítélték Palmert
Palmer ragaszkodik ahhoz, hogy azt hitte, az ő vezetői szerint a vadászathoz "minden megfelelő engedély" biztosított volt.
"Én támaszkodtam a helyi szakmai vezetők szakértelmére, hogy biztosítsák a jogos vadászatot"- mondta kedden egy nyilatkozatában.
"Mélységesen sajnálom, hogy az általam kedvelt és a gyakorlatban felelősen folytatott tevékenység során, ezzel az oroszlánnal szembesültem.
Azt mondta, hogy nem keresték még a zimbabwei hatóságok, illetve az USA-ban, de kérték, hogy segítsék őket bármilyen vizsgálatban.

Plüss játékokat hagytak a tiltakozók Palmer rendelőjének bejáratánál

A fogorvos úgy vélik, hogy visszatért az USA-ba, bár a pontos tartózkodási helye ismeretlen.
A bloomingtoni (Minnesota) fogorvosi rendelőjét ideiglenesen bezárták, és egy üzenetet helyeztek az ajtóra a páciensek számára: A tiltakozás miatt a rendelésre később kerül sor az épületen kívül.
A fogorvos közösségi média oldalait is levették, miután azokat elárasztották a lakosság dühös üzenetei.

 

Cecil, az oroszlán
Zimbabwe fő turisztikai vonzereje a Hwange Nemzeti Park – a legnagyobb vadrezervátum.
A 13 éves állat híres volt arról, hogy barátságos a látogatók iránt.
Felismerhető volt, a nagy mérete és jellegzetes fekete sörénye által,
a csapat büszkesége volt, amely hat nőstény oroszlánból és 12 kölykéből és egy másik hím oroszlánból, Jerichoból állt.
A nagy-britanniai székhelyű Oxfordi Egyetem természetvédelmi kutatási projektje részeként megfigyelték, tanulmányozták oroszlánt, a helyi hatóságok megengedték, hogy nyomon követhessék a mozgását. Ezért az állatot egy GPS nyakörvvel szerelték fel. Ezt a vadászok megpróbálták megsemmisíteni, de nem sikerült - a ZCTF szerint.
Hétfőn, a ZCTF vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy Cecil "soha nem zavart senkit", és "az egyik legszebb állat volt".

Mikor nem orvvadászat a vadászat?

 

Éjszakai üldözés
Cecilt, az oroszlánt megnyúzták és lefejezték a Zimbabwei Conservation Task Force (ZCTF), egy helyi jótékonysági szervezet szerint.
A ZCTF állítja, hogy a vadászok csalétket használtak, hogy kijöjjön a Hwange Nemzeti Parkból az éjszakai üldözés során.

Oroszlánok száma Afrikában: 35.000
Maximális becsült oroszlán populáció Dél-Afrikában: 12.000

Afrikából évente mintegy 665 oroszlán trófeát exportálnak.
Zimbabwe 2013-ban 49 oroszlán trófeát exportált.
Zimbabwe GDP-jéhez 0,29 százalékban járul hozzá a vadászatból, a trófeából származó bevétel.
Zimbabwe területének 17-án folytatnak trófeákért bérvadászatot.

 

Appendix
Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a hangulatkeltésben a még oly tárgyilagosnak tartott BBC is derekasan kivette a részét. Még csak véletlenül sem vadászatról, lövésről, terítékre hozásról, pusztulásról ír, hanem többnyire gyilkolásról, halálról. (zé)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events