b_150_150_16777215_00_images_stories_dzsungel_kekkor_logo2015.JPG
2015. október 8. - A hétvégén nagy napjuk lesz a természetjáróknak.

A közmédia teljes arzenálja a rendelkezésükre fog állni. Ahogy mondani szokták, a csapból is a kékkör fog folyni.
Már két alkalom is adódott, hogy megtanuljam, a kékkör útvonalán hivatásos és félhivatásos ellenőrök vigyázzák majd a rendet. Két sajtótájékoztatón tágították a fejünket a kéktúra jellegzetességeivel. Nos, az egyik ilyen jellegzetesség az, hogy nem hagyják ebek harmincadjára az útvonalat, hanem felosztva a 2500 km-es távot, felügyelők tartanak inspekciót a szakaszuk fölött. Ezeket a szakembereket és önkéntes laikusokat elnevezték rangereknek.
Erről jutott eszembe Nagy Feró klasszikusa az Ős-Bikiniből, az 1984-es XX.századi híradó című lemezről ez a szám: Amerikából ha bejön a zene…
Most 2015-öt írunk, s lám 31 év elteltével, Amerikából, íme, bejött a ranger.
Bejött a vadőr, az erdőőr, a lovasrendőr, a kommandós és számos egyéb jelentésével együtt. Ezek közül egyik sem fedi valójában azt a funkciót, amelyet majd az útszakaszok felügyelőinek be kell tölteniük. A rossz nyelvek szerint szemétszedőnek csúfolják majd őket, hisz állítólag ez is a feladatuk lesz. Az erdészeknek, mivel hogy a legtöbb útgazda az erdészek közül rekrutálódik, tekintettel arra, hogy a kéktúra java erdőben kanyarog.
Remélem, a ranger csak látogatóba jön, s már fordul is vissza, mondván, itt nem sok babér terem számára. Mondom, remélem. A magyar nyelv maradék tisztaságának megőrzése érdekében.
A hétvégi médiadömping sokat ronthat ennek esélyén. Mert, ha egyszer a tévében elkezdenek rangerezni, akkor semmi nem mentheti meg ettől a hivatalos elnevezéstől az túrapásztorokat. Z.Z.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events