b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_farkasoszi.jpg
Farkas az őszi erdőben - illusztráció


2015. november 3. -  A vadgazdálkodási törvény módosítására tett kormányzati előterjesztést novembere 3-ikán tárgyalta az Országgyűlés plenáris ülése.

Ez legalább 50 ezer embert érint hazánkban, ha csupán a vadászokat vesszük számba. De rajtuk kívül a mezőgazdaságból élőket is érdekli, mert a vadkár sarkalatos témája a megújuló vadászati törvénynek. Ennek ellenére elég csöndben zajlott a vita, nem kísérte zajos sajtófölvezetés.
Mondhatnánk, azért mert elvitte a show-t a farkas. Az a farkas, amelyik előbb halált megvető bátorsággal átmászott a két és fél méteres állatkerti kerítésen, amely ráadásul villanypásztorral is védve volt. Egy nappal később pedig hősi halált halt a mecseki erdőben. Azért a drámai megfogalmazás, mert nem akarom, hogy váratlanul érje a nyájas olvasót az a hangvétel, amit a kard ki kard állatvédők megütöttek a különböző internetes felületeken.
Nem tudom mit képzeltek a derék „mancsisták”, hogy talán majd megtelepszik a kóbor farkas a Mecsekben, aztán majd családot is alapíthat emberi segédlettel…
De, hogy ne vádolhassanak elfogultsággal, bennem fölvetődött volna, ha én lennék a farkaspecér, hogy ez az átköltöztetett vadállat megpróbál majd elszökni. Mi az a pár száz kilométer egy farkasnak Olaszországig.
De lássuk a fejleményeket, rekonstruálva a történtek sajtóbeli leképeződését!

 

Elmondta az igazgató, miért lőtte ki a farkast (HVG)
2015. november 02. - Egy állat védelme csak addig tartható, amíg azzal emberek életét nem veszélyeztetjük – ezzel magyarázza Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója, hogy miért lőtte ki a tőlük elszabadult farkast.
A Bama.hu-n jelentetett meg közleményt Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója, amelyben megmagyarázza, hogy miért döntött úgy vasárnap, hogy kilövi a korábban az állatkertből kiszabadult farkast.
Az igazgató először leírja, hogy még pénteken hoztak három farkast Olaszországból, és bár folyamatosan szemmel tartották őket, az egyik állat a villanypásztorokat részben elszaggatva átmászott a kifutó a 2,5 méter magas kerítésén és kijutott az állatkert területére. Amikor észrevették, próbálták terelgetni, de az állat mégis kijutott az állatkertből a parkerdőbe.
A vizsgálat már ekkor megállapította, hogy nem történt emberi mulasztás, a kifutó is rendben van – írja az igazgató.
Több tucat ember kezdett kutatni a farkas után, figyelmeztették a kirándulókat, plakátokat raktak ki, az állatkert környékén pedig csalétkeket helyeztek ki, hátha visszatér az állat – írja.
Vasárnap a farkast Tubesnél látták, majd amikor ő és kollégái a helyszínre érkeztek, meglátták, a lakott területtől kb. 1,5 kilométer távolságban. 50-60 méterre közelítették meg az állatot, mire az fenyegetően morgott. Ezután elindult az erdő felé, de az altatólövedékkel felszerelt vadászok még távolt voltak, és nem sikerült őket elérni, ezért, írja az igazgató, azonnal dönteni kellett.
Mivel az agresszívnek tűnő állat lakott terület közelében volt, és közeledett az alkonyat, Szatyor nem akarta megkockáztatni, hogy emberek kerüljenek veszélybe a farkas miatt, ezért, ugyan egész életét az állatok védelmére tette fel, az emberi élet védelme mellett döntött.
Arra is emlékeztet, hogy 1995-ben egy ugyancsak szökött farkas négy gyerekre és egy felnőttre támadt rá, egy idős nő bele is halt a támadásba.


Mindennek ellenére vagy éppen ezért megélénkültek a közösségi és egyéb oldalak hozzászólás rovatai.
Lássunk ezek közül néhányat!


Ez elfogadhatatlan!! És nem ez az első, enyhén szólva is különös esete ennek az állatkertnek titulált mészárszéknek!!


Véleményem szerint (is) elég lett volna egy PROFIN MEGCÉLZOTT ALTATÓ LÖVEDÉK... időjárás (helyzet) engedte volna.


Mert mélységesen fel vagyok háborodva, amiért agyonlövették a FARKAST!!!!! Erre nincs magyarázat...mert altató lövedék sem volt...Íme az ember :P ..megint..... ezért szeretem egyre jobban az állatokat....


Szégyen gyalázat!!!!!! felháborító amit tett ez az ember!

Azért írtam alá (az állatkert igazgatójának lemondását követelő petíciót – Z.Z.), hogy ne lehessen Magyarországon egy büdös, retkes állatgyilkos egy állatkert vezetője.

Nem értek egyet a farkas kilövésével.

Egyetértek hogy Szatyor Miklós mondjon le, altatólövedékkel be tudták volna fogni a szökött farkast!!!


Azért mert teljesen felesleges volt az állatot éles lőfegyverrel kilőni, elég lett volna altatólövedék, teljes mértékben elmarasztalom az állatkert igazgatóját.

Mert egy állatkert igazgatójának az állatok védelme a feladata és nem azok leölése. Ez az ember nem érdemli meg ezt a pozíciót!

Van altatólövedék. Nem kellett volna megölni! :-(


Egyszerűen felháborít, ami történt! Az altató lövedék otthon maradt? Ennyit ér egy ÉLET? Megint az emberi felelőtlenség vezetett ide. Lelövik azt is aki hibázott?

Mert szégyellje magát egy állatkerti igazgató akinek nem az élet védelme a célja.


Mert az embernél nincs embertelenebb!!!!!


Mert Gyűlölöm A Kapzsi Idiótákat

renata
Elég beütni Szatyor nevét a google képkeresőjébe és kiderül mekkora vadász az ember! Megnyúzott TIGRISBŐRREL  kanapéján ül. Nekem ennyi is épp elég volt ahhoz, hogy eldöntsem méltatlan helyen van ez az ember. Több tiszteletet az állatoknak! Ha már egyszer befogták őket és megfosztották szabadságuktól. Egyáltalán miért van szükség az állatkertekre, miért kell mutogatni őket? A cirkuszokat szintén bezárni! Szégyellje magát mindenki akinek köze van bármi ilyen jellegű tevékenységben akár ott dolgozó akár látogató!


Mert azt az állatot egy altató lövedékkel is meg lehetett volna állítani és nem a gyilkolás az egyetlen megoldás szégyen ha pont egy állatkert igazgató ilyen eszközökhöz folyamodik. Neki az állatok mentése és nem a gyilkolása lenne a feladata.


Mert mélységesen felháborít, hogy egyes "embereknek" az ÉLET egy nagy adag trutyi.

Altató lövedék is használható lett volna.


Mert fogságban tartott állat volt - tulajdonképpen emberhez szokott, és az élelmet is embertől kapta, talán a szökéstől összezavarodott, azt sem tudta hol van, a szokásos élelmet sem kapta. Talán az éhség csalta elő.... Nem tudom, egy állatkert igazgató nem gondolkodik?

Ha már szatyor urat nem lőhetem ki, legalább tiltakozom.
Fogja a szatyrát oszt' menjen a búbánatos francba.


A farkas szelídített volt...addig sem lépett fel támadólag...persze hogy agilis… hisz már bezárták és újra befogni készültek… de az hogy megölték miután az ő hibájuk volt az is hogy elszökött,mélységesen felháborító, szégyen hogy ilyen emberek állatokkal foglalkozhatnak... Remélem sikerül lemondatni "az urat"

Védem és szeretem az állatokat

Nem hiszem, hogy egy idegen környezetben rettegő állat puskagolyót érdemel. Ha eltalálta éleslőszerrel, meglett volna altatóval is. Megjegyzem, ha jól tévedek a farkas fokozottan védett állat.

April
Remélem, ettől 1 hétig férfinak érzi magát. Ha már másképp nem megy az ilyeneknek.

A Blikk hozzászólásaiból:
snowwhite4111
2015-11-03
Szíves tájékoztatásul javasoltam volna előzetesen a Bükki Nemzeti Park honlapjának tanulmányozását, ahol leírják a szabadban született öt farkaskölyök neveléséről szóló megfigyeléseket.....

Kardigan
2015-11-03
A Szatyort kellett volna egy kábítólövedékkel farrbalőni.
Mire felébredne a kezében tarthatná az állatkerti felmondólevelet.

maceri
2015-11-03
ja és még valami kedves bberze!
A veszély az tőlünk, emberektől érkezik, nem máshonnan...


A közösségi oldal nem felejt - egy régi emlék:
Kiakadtak a pécsi állatkert igazgatón
2008. április 10. - Egy internetes oldalon félreérthető fényképen szerepel a Pécsi Állatkert igazgatója, Szatyor Miklós. Az általunk megkérdezett állatvédő egyesületek szerint a fotó, és az azon rajta látható szállítási mód még akkor sem nevezhető etikusnak, ha elhullott állat teteméről van szó.
A fotóra, amelyet a www.hoze.hu honlapon lelt fel, egy olvasónk hívta fel a figyelmet. Az internetes oldalt egy olyan baráti társaság jegyzi, melynek tagjai a manapság divatos off-road fesztiválokon, versenyeken vesznek részt, és terepjáróikról, a versenyekről közölnek beszámolókat.
A fénykép felett egy rövid szöveg is áll, amely szerint „Miki a Pécsi Állatkert igazgatója. Szabad idejében a kis Ferrozával jön terepre velünk. Igaz a barlangi munkákhoz is sokszor jól jön a terepjáró, ugyanis kevés barlang van közvetlen az aszfaltos közút mellett."
Az ügyel kapcsolatban megkerestük Szatyor Miklóst - az állatkert igazgatójával történt beszélgetésünk után azonban alig félóra elteltével az ominózus fénykép eltűnt eredeti helyéről.
Szatyor Miklós elmondta, a fotó az állatkertben készült: egy tetemet kellett kihúzniuk a kifutóból, s miután nem tudták a több száz kilós súlyt kézi erővel kivonszolni, így ezt a módszert választották, más megoldásuk nem volt. Hozzátette: „Olyan képeket szerettünk volna az oldalra feltenni, amelyek úgymond akció közben készülnek, de lehet, hogy nem volt szerencsés ennek fotónak a felrakása, de ez igazából nem más, mint egy, a munkánk közben készült felvétel."

Fiáth Szilvia, Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány vezetője az alábbi állásfoglalást közölte lapunkkal: "Ha a fénykép eredeti, nem szerkesztett, illetve ha az állat már elpusztult korábban, és el kellett szállítani, akkor is felháborítónak tartjuk, hogy valakik ezt lefényképezik, és felteszik a világhálóra. Az elpusztult állatokat ilyen módon nem lehet szállítani" - áll levelében. A szervezet szerint az állatkertnek vizsgálatot kellene indítania az üggyel kapcsolatban.

A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány vezetője, Inántsy Sándor szerint, bár nem lehet tudni, hogy élő vagy döglött állatról van szó, nem etikus a kép közzététele, még akkor sem, ha azt esetleg egy lesifotós készítette volna (mint tudjuk, nem így történt - a szerk.). Úgy véli, ha elhullott állatról van szó, ez a szállítási mód akkor sem etikus, ez ugyanis általában úgy történik, hogy az állatot teherautó platójára emelik, s azon viszik el.
Szatyor Miklós 2006 július elején érkezett a Zoo-hoz, miután az előző vezetés munkájával kapcsolatban egy önkormányzati vizsgálat 56 pontban foglalta össze a park gazdálkodásával kapcsolatos kifogásokat, s Pintér Tibor lemondott posztjáról.

Facebook-posztjában osztotta ki a Pécsi Állatkert igazgatóját, Szatyor Miklóst Both Zoltán vadállatbefogó. A szakember szerint a szökött farkast kilövő Szatyor, aki otthonában zebra- és tigris-bőrökön csücsül, alkalmatlan posztjára és le kéne mondania.
A vadállatbefogó nem is rejti véka alá véleményét, amely szerint Szatyor Miklós nem alkalmas posztjára. Csatlakozott ahhoz az internetes kezdeményezéshez, amelyben lemondásra szólítják fel az igazgatót.
„Drága igazgató úr! Igazán szép a farkas trófeája, de az állatvédők most önre vadásznak, és az igazat megvallva, az én falamon is jól mutatna egy pécsi állatkert igazgató trófea ,ha érti mire gondolok... Mondjon le!! Ez a legkevesebb amit tehet, bár ezzel a farkas életét nem adja vissza, de ön alkalmatlan erre az igazgatói posztra."

“Menjenek a p…ba a méregzöld állatvédők” – üzente a Farkasember
Magyarország legismertebb farkasszakértője és idomárja szerint csak egy “laikus idióta gondolhatja, hogy az igazgatót ki kellene rúgni, vagy hogy az állatot el lehetett volna kábítani”.
Miközben már csaknem 10 ezren követelik a pécsi ZOO vezetőjének lemondását azért, mert megölte a hétvégén megszökött farkast, az ország legelismertebb és nemzetközileg is jegyzett Farkasembere, Horkai Zoltán szerint “menjenek a p…ba azok”, akik most aláírják a különféle petíciókat (Pécsről egyébként csak 825-en vésték oda a nevüket eddig.). (Horkainak a Discovery-n is van sorozata.)
Az Origo kérdezte meg a szakember véleményét az ügyről, aki a következőket mondta:
„Menjenek a p…ába a magukat állatvédőnek tartó méregzöldek, csak egy laikus idióta gondolhatja, hogy az igazgatót ki kellene rúgni, vagy hogy az állatot el lehetett volna kábítani” – fortyant fel az állatkoordinátor.
Szerinte Szatyornak nem is kötelessége ismernie minden gyűjteménybe vett állat viselkedését, és a jelek alapján joggal gondolhatta, hogy a farkas életveszélyt jelent. Ez ugyanis nem a Kárpátokból áttévedt, az emberektől alapvetően félő vad volt, hanem olyan ragadozó, aki megszokta a közelségünket, reakciói pedig kiszámíthatatlanok – írja a lap.
„Miklós hozzám fordult először, hogy mit tegyen, én sem tudtam jobbat mondani neki” – mondta az Origónak Horkai Zoltán.
Szerinte egyébkén a szökevényt altatólövedékkel sem lehetett volna megállítani, hiszen a szérum találat után 15-20 perccel kezd hatni, addig az állat simán elmenekül.
Ráadásul az sem biztos, hogy túléli a találatot: menekülés közben olyan adrenalinmennyiség szabadulhat fel a testében, hogy az altatólövedék miatt akár össze is omolhat a vérkeringése.

UPDATE – a ’95-ös áldozat is Szatyor mellett van
A most 23 éves Rappai Somát is megtámadta az a farkas, amely még 1995-ben szökött meg az állatkertből. Soma akkor 3 éves volt és családjával kirándult a Mecsekben, amikor rárontott az állat és bevonszolta a bokorba. Csak a családnak köszönhetően menekült meg, akik szembeszálltak a vadállattal.
Somának eltört az állkapcsa és a szeme mellett, valamint a tarkóján is viseli a támadás nyomait.
A fiú azt mondta a Pécsmának, hogy szerinte nem igen volt más választása Szatyornak, mint hogy kilője a farkast.
95-ben egyébként egy másik kisgyereket is megtámadott ugyanaz a farkas, akkor a nagymama bele is halt a sérülésekbe, miközben unokáját mentette.

 

Végezetül a slusszpoén:
Páva kiáll Szatyor mellett
Kerestük a polgármestert, hogy mit szól a történtekhez. Páva Zsolt ugyanazt a választ adta az OK!PÉCS-nek, mint az Origonak.
“Azon az állásponton vagyok, hogy az állatkert első számú vezetőjének  ilyen esetben közvetlenül, a lehető legkomolyabb mértékben részt kell vennie a kutatásban és a probléma megoldásában. Családapaként és polgármesterként is az a véleményem, hogy az emberi élet védelme mindennél előbbre való, s úgy gondolom, adott szituációban az állatkert vezetője mérlegelni tudta, mi a legjobb döntés. Szinte pontosan húsz esztendővel ezelőtt négy gyermeket és két felnőttet támadott meg Pécsett egy szökött farkas, az eset során egy idős hölgy életét veszítette. Most sikerült ártalmatlanítani az állatot és nem sérült meg senki az eset során. Ez a legfontosabb. Természetesen, ha a vizsgálatok – legyenek azok belső vagy rendőrségi eljárások – bármilyen szabályszerűtlenséget mutatnak ki, annak megfelelően hoz intézkedéseket a jövőben az önkormányzat.”
Függöny. A show-nak egyelőre vége. De lehet, hogy csak szünet következik… (z)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events