2015. február 16. - Február 14-én, szombaton adtuk át a Zalaerdő Zrt. Nyitnikék Erdei Iskolája által meghirdetett madáretető-szépségverseny két díjazottjának nyereményét Obornakon.

A pályázattal a célunk egyrészt az volt, hogy a téli szünet „unalmas perceit” a családtagok közösen, tervezéssel, barkácsolással, hasznosan töltsék, másrészt szerettük volna a madarak téli etetésére ilyen módon is felhívni a figyelmet.

A felhívásra közel ötven pályamű érkezett fotó formájában. A kiírásban feltételként szerepelt, hogy az etetők természetes anyagokból készüljenek, egyediek, de egyben praktikusak is legyenek.

A sok különleges alkotás közül Facebook oldalunk kedvelői döntötték el, hogy kié legyen a főnyeremény: közel 300 szavazattal kimagaslóan a Benkő család etetője lett a nyerő (azóta már bőven 300 fölött van a „lájkok” száma). Az értékes ajándékcsomagot az etető készítésében aktívan közreműködő Jázmin vette át Kreiner Rolandtól, a Nagykanizsai Erdészet igazgatójától. Reméljük, a család jó hasznát veszi majd kirándulásai során a hátizsákba rejtett távcsőnek, ismeretterjesztő könyvnek, termosznak és egyéb apróságoknak.
Kollégáink szavazatai alapján a zalaegerszegi Némethné Csalló Katalin kapta különdíjunkat, aki – mint a helyszínen elárulta – maga faragta a madáretetőjének díszítő motívumait. A díjátadón nem csak ő örült a Zalaerdő ajándékcsomagjának, hanem mi is az általa készített faragott madarat ábrázoló ajándék medáloknak.

A program második felében Lelkes András (természetvédelmi őr, Balaton-felvidéki Nemzeti Park) sok érdekességgel, újdonsággal szolgált kicsiknek és nagyoknak a madarakról: beszélt a madarak testfelépítéséről, tollazatukról, és egyebek mellett arról is, hogy a madármegfigyelés módszerei milyen sokat változtak az elmúlt évtizedekben. A vetített képek mellett sok „megfogható” szemléltető anyagot is láttunk – tollakat, koponyákat, madárgyűrűket…
A programhoz ezúttal is csatlakoztak a Dél–zalai Kék Virág túracsapat tagjai, akik az előadás után feltöltődve folytatták télűző túrájukat.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk! Povics Noémi, Nyitnikék Erdei Iskola vezető