2016. május 5. -  Jelenleg az országban összesen huszonnégy minősített erdészeti erdei iskola van, ebből kettő Somogyban található.

Az egyik a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. által működtetett Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, míg a másik a somogyszobi, melyet a Mocz és Társa Magánerdészet üzemeltet. Az idén zárul a harmadik, a Kaszó Zrt. tanodájának minősítése.
Az 1980-as évek elején indult el az erdei iskola mozgalom hazánkban – tájékoztatott Lomniczi Gergely erdőmérnök, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára. – Európa egyik első erdei iskolája a mogyoróhegyi volt, melyet a Pilis Parkerdőben létesítettek. Annyira élen járt Magyarország a mozgalom elindításában, hogy nálunk rendezték meg az első egész kontinenst átölelő szakmai találkozót. Az évek során egyre nagyobb lett az igény, főleg a főváros környékén, és ezzel többen megpróbáltak visszaélni, így az OEE-n belül létrejött az erdészeti erdei iskola szakosztály, mely minősíti a tanodákat. Az erdőpedagógia önálló szakterületté vált, az oktatók is külön képzést kapnak, így felkészülten tudják várni a hozzájuk érkező csoportokat.
Az erdei iskolákba általában 3-5 napra érkeznek a gyermekek, ahol a tanulás mellett élményeket is szerezhetnek, s a kísérő programok – játékok, tábortűz – csapatépítésre is kiválóan alkalmasak. – Fontos, hogy a diákok a foglalkozások során, az általános ismeretek mellett, megismerkednek az erdővel, mint fenntartható módon kezelt „életközösséggel” – hangsúlyozta Lomniczi Gergely. – Tanulnak az állat- és növényvilágról, a környezetvédelemről és az erdőgazdálkodás alapjairól is, természetesen játékos formában. Tehát az erdei iskolák ötvözik a tantermi oktatást a természeti ismeretekkel. Az erdészeti erdei iskolákat évente országosan 50 ezer gyermek látogatja. A pedagógusok és a diákok tájékozódását segítve az egyesület www.erdeszetierdeiiskolak.hu címen új honlapot készít, amelyet hamarosan, a Madarak és Fák Napjához kapcsolódva indítanak.

– Kétfajta minősítésünk is van – mondta Jákliné Mihály Bernadett, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola vezetője. – Kettőezerkilencben megszereztük az OEE és a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének a minősítését is, s mindkettőt meg kellett újítanunk 2014-ben. – A hozzánk érkező gyermekek az itt töltött három nap alatt megismerkedhetnek az erdő és az erdőgazdálkodás, valamint az erdész szakma szépségeivel. Felfedezve tanulnak, így sokkal elmélyültebb tudást szereznek. Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen az iskolánk az erdő közepén áll, így kilépve az épületből már is rengeteg élmény vár diákokra. A nyolc tanösvényünket úgy alakítottuk ki, hogy az információs táblák kapcsolódjanak a minősítések programjaihoz. Molnár Gábor

 

Nyárköszöntő futóverseny

A SEFAG Zrt. május 28-án Nyárköszöntő a Zselici Csillagparkban elnevezésű futóversenyt szervez, melyre minden kikapcsolódni és sportolni vágyót várnak. Akik nem szeretnének futni, csupán egy kellemes napot szeretnének eltölteni a szabadban, számukra is érdekes programokkal készülnek a Ropolyi tónál.

Az Év Erdésze

A 2016-os szakmai verseny országos döntője fontos küldetése az erdész szakma korábbi magas társadalmi elismertségének visszaállítása. Célja, hogy a résztvevők szaktudása a felkészülés során gyarapodjon. A megméretés május 25-26-án Ötvöskónyi, Szentkereszt pusztán lesz.

No events