2016.08.16. - Visegrád egyik legszebb helyén, az Apátkúti-völgyben közel 20 éven keresztül nevelte a gyermekeket a természet szeretetére és a környezettudatosságra az ország egyik első alternatív általános iskolája.   A diákok az erdővel körbevett tanintézményben saját maguk tapasztalták meg az élővilág csodáit, ismerkedtek az állatokkal és növényekkel.  
 Az iskola a csökkenő gyermek- és pedagóguslétszám, valamint a nehéz anyagi körülmények miatt 2012-ben bezárta kapuit. Néhány elkötelezett szülő azonban összefogott és létrehozta a Dunakanyar Oktatási Műhely Alapítványt, amelynek köszönhetően idén szeptemberben ismét megkezdődik a tanítás az intézményben.  Puheli Györgyné, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a szervezet bérli az épületet, amely a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában van. Az alapítvány májusban vette birtokba az 1997-ben Pro Architectura Díjjal jutalmazott épületet, amely több mint 3 évig állt üresen. Ez idő alatt vandálok rongálták meg, komoly károkat okozva. Az alapítvány önkéntesek segítségével kezdett bele a takarításba, felújításba. Július 30-án beiratkozással egybekötött nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek az iskolát és a tantestületet.
Az iskola igazgatója Sajóhelyi Gábor magyar, esztétika, népművelő szakos középiskolai tanár, közoktatásvezető, aki 30 éves tanári tapasztalattal és több mint 10 éves iskolavezetői gyakorlattal rendelkezik. Elmondta, az iskola oktatási programját Forróné Virág Zsuzsa dolgozta ki.
Sajóhelyi Gábor kiemelte, hogy a kis létszámú osztályok mellett különbség még az állami - kicsit túlszervezettebb, regulárisabb, irányítottan demokratikus, illetve mechanikusabban működő iskolákhoz képest, hogy itt egy liberálisabb, könnyedébb és személyközpontúbb pedagógia érvényesül.
Az iskola csodálatos környezetébe nemcsak a környékről várják a gyermekeket. Szentendréről és Esztergomból tanári kísérettel autóbusz szállítja a diákokat az intézménybe. A következő beiratkozási nap augusztus 23-án, kedden lesz, ekkor 10-től 14 óráig várják az érdeklődőket.