Szombathelyi Erdészeti Rt.
9700 Szombathely, Zanati u. 26.

STÁJER-HÁZI ERDÉSZETI ERDEI OKTATÓKÖZPONT

„A természet értelemmel teli csodálatos könyv,amely nyitva áll mindenki előtt, és mindannyian olvashatunk benne."  

 Kovolejszkij   

Hazánk egyik legszebb hegyvidéki táján az Alpokalján, a Kőszegi hegységben találjuk a Stájer-házakat, melyek kezelője, a Szombathelyi Erdészeti Részvénytársaság. E festői környezetben nyitotta meg kapuit Vas megye első Erdészeti Erdei Iskolája, amit 2004 tavaszára 28 fős szállóval bővítettünk ki. Így kultúrált, összkomfortos elhelyezést tudunk biztosítani a hozzánk látogatóknak, s a Nemzeti Alaptanterv által ajánlott, több napos programot is tudunk vállalni. Az oktatóközpont szerves részét képzi a millecentenárium évében átadott Stájer-házi Erdészeti Múzeum, mely a hegyet járó természetkedvelő turisták egyik kedvenc célpontja.

ImageIskolánk célja a múzeummal és a szállással egyetemben az, hogy bemutassa és megszerettesse a természetet, felhívja a gyermekek figyelmét a környezettudatos életmód fontosságára, valamint reális képet adjon hazánk, de elsősorban megyénk erdőgazdálkodásáról, az erdészek és vadászok munkájáról. Nem titkolt szándékunk, hogy megváltoztassuk azt a téves szemléletet, amely szerint az erdőgazdálkodókat a társadalom csak favágóknak tekintse, a vadászokat pedig állatpusztítóknak!
Mindebben segítségünkre van a gyönyörű Kőszegi hegység és az ott található különleges flóra és fauna. A környezeti nevelés részeként elengedhetetlennek tartjuk a környék vadregényes tájain található számos történelmi emlék, illetve a helyi népszokások megismertetését is.
Technikalizálódott világunkban ifjúságunk egyre jobban eltávolodik a természettől, ezért mi, erdészek, feladatunknak tartjuk, hogy kézenfogjuk „elcsatangolt” gyermekeinket, megmutassuk nekik a természetben rejlő milliónyi csodát, s ezt hol is tehetnénk máshol, mint az ERDŐBEN!

Legfontosabb információink:

Az oktatóközpont szezonálisan, március 15-től – november 15-ig működik (időjárástól függően), az iskolai foglalkozások egy 28 fős tanteremben és egy 16 fős kabinetben folynak. Ezáltal lehetőség nyílik csoportbontásra, vagy kis létszámú foglalkozás megtartására is.

Szállás, étkeztetés:

A szálláson 28 főt tudunk elhelyezni: egy 2, két 6 és egy 14 ágyas szobában, paplant, párnát és ágyneműt biztosítunk (igény esetén néhány pótágy beállítható). A szobákhoz külön zuhanyzók lettek kialakítva a gyorsabb és kényelmesebb tisztálkodás érdekében.

ImageMivel az oktatóközpontot a Kőszegi hegység egy érintetlen zugában találjuk, távol minden lakott településtől,  napi egyszeri meleg étkezést tudunk biztosítani.
Konyhánk is igen jól felszerelt: kombinált hűtő, mosogatógép, villanytűzhely, tányérok, evőeszközök, stb.

Foglalkozásaink:
* Évszakok az erdőn
* Természetismereti foglalkozások
* A táj jellegzetes növény- és állatvilága
* Az erdő és az ember
* Térképismeret, iránytű használat
* Madarászás, vadles
* „Megfigyeltem, megmintázom” (festés, rajzolás, barkácsolás)
* Versikék, mondókák, népi játékok gyűjtése, tanulása
* Természetismereti vetélkedő

ImageFoglalkozásaink a természet szépségei köré fűzve mutatják be az erdőt, mint a legösszetettebb szárazföldi életközösséget, mindenkor figyelembe véve az életkori sajátosságokat. Minden esetben szakvezetőt biztosítunk  programjainkhoz.
Az esetlegesen felmerülő egyéni programigényeket is megpróbáljuk teljesíteni.

Túraajánlataink:
* Stájer-házi erdei tanösvény
* Hörman forrás
* Szent Vid Kápolna
* Vöröskereszt
* Ó-házi kilátó
* Hétforrás
* Erdei tornapálya

Megközelíthetőségünk:

Az oktatóközpontot megtaláljuk: Kőszegről a Szabó-hegyi úton át az ImageÓ-házi kilátó előtt elhaladva a Vöröskeresztnél lévő gerendaháznál a jobb oldali aszfaltozott utat végig követve.
Az eligazodást információs táblák segítik.
Amennyiben az oktatóközpont megközelítéssel problémáik vannak, kérjék az iskola vezető segítségét.

Előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés a 06/94-329-977-es, vagy a                              06/30-33-58-861-es telefonszámokon, Kun Margitnál lehetséges, bővebb információt is ezeken a telefonszámokon ad a Szombathelyi Erdészeti Rt.

 


 


 

No events