b_150_150_16777215_00_images_stories_faipar_mufa2018k.JPG

2018. augusztus 10. - A műanyag fakompozitok már régóta kedveltek a lakástulajdonosok körében, akik tetőt vagy kerítést szeretnének építeni, mert nem igényelnek csiszolást, színezést és festést. De ezek a mesterséges fák tipikusan nem olyan erősek, mint a természetes fa, és még inkább hajlamosak arra, hogy tüzet fogjanak.

A kutatók bejelentették, hogy létrehoztak egy szintetikus fát (a képen), amely megfelel a természetes fa erősségének és tűzálló.
A faanyag egyik legfontosabb eleme a lignin, egy természetes polimer, melynek szövevényes struktúrája köti össze egy másik cellulóz-komponens apró kristályait. Az új kompozitok a lignint szintetikus polimer verzióval helyettesítik, amelynek neve resol, és amelynek hasonló szerkezete van. A kutatók felhasználták, hogy különböző szintetikus kristályokat kötnek össze különböző szintetikus fák családjába, amelyben a szín és egyéb tulajdonságok a hozzáadott kristályos anyagokkal változtathatók.
Amint a kompozitok szilárdulnak, olyan sejtszerű struktúrát képeznek, amely úgy néz ki, mint a természetes faanyag sejtszerkezete. Ez segít ellenállni a tömörítésnek, nagy szilárdságot kölcsönözve neki. És mivel a megoldás tűzálló, a végső kompozitok még akkor sem fognak megyulladni, ha nyílt lángnak vannak kitéve.
És ellentétben a fákkal, amelyek évtizedekig növekednek, az új szintetikus változat néhány óra alatt elkészül. Robert F. Service