b_150_150_16777215_00_images_stories_faipar_esztergalyolt.jpg

2020. január 10. - Hogyan használhatjuk a fákat a jelenleg fosszilis tüzelőanyagokból készült termékek helyettesítésére?

A faáruk és -termékek forrásaként való használata régimódinak tűnhet, ám csak megérintettük annak felületét, amellyel a vegyi anyagok és más anyagok készülhetnek.
Markus Mannström, – a megújuló energiaforrásokból működő Stora Enso cégtől –, a közelmúltban azt mondta: „Úgy gondoljuk, hogy ma minden, fosszilis anyagból készült anyag holnap fából készülhet.” A kutatás előrehaladtával a fák és az erdők nagyobb szerepet játszanak egy fenntarthatóbb jövőben. Itt öt módszert mutatunk be, amelyekkel jobban ki lehetne használni a fát:
1. Ragasztók előállítása gyantából
A gyanta a tűlevelű fák cellulóz rostolásának mellékterméke, és az 1930-as évek óta kereskedelmi forgalomban állítják elő.
Manapság fertőtlenítőszernek, orvosi és kozmetikai célokra használják. Az egyik legizgalmasabb fejlesztés a BioVerno, a megújuló alternatíva a dízelhez.
2. Fertőtlenítő és mosószerek előállítása terpentinből
A terpentint desztillált fagyantából állítják elő, és a római idők óta használják fáklya- vagy lámpa ”üzemanyagként”, valamint gyógyszerként. Most megtalálható a fertőtlenítőszerekben, mosó- és tisztítószerekben, amelyek friss, fenyőszerű illatot bocsátanak ki.
3. Fosszilis tüzelőanyagok cseréje
Az erdőkből származó biomasszapellet az egyik módja annak, hogy a fák megújuló energiát biztosítsanak. Másik lehetőség a cellulózos etanol, a folyékony bioüzemanyag új generációja. Nem élelmiszer alapú alapanyagokból, hanem erdészeti és mezőgazdasági maradványokból, valamint fafeldolgozási hulladékokból készül, és most Európában, az Egyesült Államokban és Brazíliában gyártják kereskedelmi méretekben.
A fás biomassza átalakítható ásványolaj-pótlássá, amelyet pirolízis-olajnak vagy bioolajnak neveznek. Ennek sokkal nagyobb az energia sűrűsége, mint a biomassza forgácsnak vagy a pelletnek. Feljavítás után felhasználható sugárhajtómű üzemanyagként vagy kőolaj-alternatívaként a vegyiparban.
4. Vanília fagylalt és szénszál készítése
A lignin adja a fák szilárdságát, és a fás minőséget. Vanília aromaként is szolgálhat, ami fontos szerepet játszhat a közelgő vanília termés hiányban.
A kutatás célja a világszerte évente előállított 50 millió tonnánál sokkal több lignin termelése. Az egyik legígéretesebb alternatív forrás a fenilpropanoidokként ismert szerves vegyületek családja. Általában kőolajból extrahálva ezek rendkívül hasznosak műanyagok és szénszál, valamint gyógyszerek és festékek előállítására.
5. Hozzuk ki a legtöbbet a nanocellulózból
A nanocellulóz az összes zöld növény sejtfalának elsődleges anyaga és az erdészeti termelés egyik legfontosabb eleme.
A cellulóz nano szintre történő zsugorításával nagyon erősre konfigurálható, miközben nagyon könnyű marad - ezáltal a bioplasztika erőteljes forrása.
A cellulóz erőssége és könnyűsége szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az autók sokkal könnyebbé váljanak, és ezért üzemanyag-takarékosabbak legyenek. Rugalmas, erős, átlátszó tulajdonsága a nanocellulózt szintén fontos anyaggá teheti a hajlítható képernyők, egyéb elemek, kozmetikumok, papír, gyógyszerek, optikai érzékelők és más eszközök piacra jutásának elősegítésében. Drax

No events