b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_mokusredsquiller_uk_k.jpg
2021. december 21. - További két évvel meghosszabbítják azt a projektet, amelynek célja a vörös mókusok jövőjének biztosítása Skóciában.

A Scottish Wildlife Trust (SWT) közölte, hogy 1,1 millió font támogatást kaptak, hogy a Saving Scotland's Red Squirrels (SSRS) 2024 márciusáig folytatódjon. Azt közölték, hogy a szürke mókusok továbbra is a „legnagyobb veszélyt” jelentik a vörös mókusokra az országban. Versenyeznek a vörösökkel az élelemért és a helyért, és hordozhatják a mókushimlőt is, amely csak a vörösök számára halálos. Az SWT szerint a kezdeti finanszírozás – számos projektpartnertől – lehetővé tenné számára, hogy létfontosságú természetvédelmi munkát végezzen a Covid-világjárvány során tapasztalt kihívások enyhítése érdekében. Reméli, hogy ez hosszan tartó örökséget hagy majd Skócia déli részén, ahol az SSRS erőfeszítéseinek nagy része összpontosult.
Dr. Mel Tonkin projektmenedzser így nyilatkozott: „Hála a munkatársaink, önkénteseink, földtulajdonosaink és partnereink kemény munkájának, fantasztikus sikertörténeteket láthattunk az elmúlt öt évben. „A projekt azonban kihívásokkal is szembesült, különösen a Covid-19 hatása miatt. „A zárlat alatt a szürkemókus-ellenőrzési és -felmérési munkáink nagy részét felfüggesztették. "Ez a további két év hozzá fog járulni ahhoz, hogy tovább biztosítsuk a vörös mókus helyét Skócia különleges őshonos vadvilága között."
Jo Pike, az SWT vezérigazgatója elmondta, hogy a projektet "az invazív, nem őshonos fajok elleni védekezés példaképének" tekintik. "Nagyon várjuk a fontos munka folytatását, hogy biztosítsuk a vörös mókusok jövőjét Skóciában" - tette hozzá. A projekt egyik fő célja helyi önkéntesek hálózatának kiépítése az ország déli részén, ahol a mókushimlő „fő veszélyt jelent”. Jelenleg 18 csoportja van a régióban – amelyek közül néhány jól bejáratott, de másoknak több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy teljes mértékben közösségi vezetésűvé váljanak. Skócia északkeleti részén a projekt egy elszigetelt szürkemókus-populáció eltávolításán dolgozott, amelyet az 1970-es években telepítettek be Aberdeenbe, és a környező vidékekre is átterjedtek.

b_150_150_16777215_00_images_stories_allat10_szurkemokusjpg2k.jpg

Azt mondta, hogy a szürkék ma már nagyrészt a város központjára korlátozódnak, és a felszámolást "elérhetőnek" tartják. Az SSRS a középső alföldön is dolgozott, hogy megakadályozza a szürkék terjedését a Highland határvonalon túlra, és megvédje Skócia „mag vörös populációit” a Highlands és Grampian területén. Azt mondták, hogy a folyamatos munka szükségességét a közelmúltban Aberfeldyben észlelték. Az SSRS az SWT által vezetett partnerségi projekt magában foglalja a NatureScotot, a Scottish Forestry-t, a Scottish Land and Estates-t, az RSPB Scotlandot és a Red Squirrel Survival Trust-ot. 2017-ben a projekt 2,46 millió fontot nyert el a Nemzeti Lottóörökség Alaptól.

No events