2017. május 16. - Az erdészek szaktudásának gyarapítása, korszerűsítése, az erdész hivatás rangjának emelése, az erdész szakma népszerűsítése sokrétűségének és szépségének bemutatásán keresztül, valamint közvetlen baráti, szaktársi kapcsolatok teremtése és elmélyítése – ezekkel a célokkal rendezik meg minden évben az Év Erdésze versenyt országszerte.

Baranyában az Országos Erdészeti Egyesület Helyi Csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében május 16-án és 18-án tartják az országos verseny megyei fordulóját az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező erdész technikusok számára.
Május 16-án 9 órától Körcsönye-pusztán (Bogdása) lövészetben (korong, kispuska) versenyeznek a résztvevők, 18-án pedig a Sellyei erdészet Cser erdészkerületében, a Vajszlótól 5 km-re fekvő erdőtömbben az erdészeti feladatokat kell megoldaniuk: többek között választékolás, számbavétel, távolságbecslés és trófeaminősítés, famagasság és térfogat-becslés szerepel a versenyszámok között. Ezen a napon a megmérettetés reggel 8 órakor kezdődik.
A verseny első helyezettje részt vesz a 2017. évi országos döntőben, amely Somogy megyében a Kaszó Zrt.-nél zajlik június 21-22-én.
Az eseményhez immár hagyományosan társul a Mecsekerdő Zrt. technikusainak szakmai napja is, mint a Mecsekerdő Zrt. legnagyobb „házi” szakmai rendezvénye, amelyen a Társaság mintegy 120 fős szakszemélyzeti gárdája a fatömeg-becslés és a famagasság mérés gyakorlati megvalósítását elemzi ki részleteiben, továbbá konzultálnak az elmúlt értékesítési szezon tapasztalatairól. A nap során a résztvevők az okostelefonra készült TERI szakmai alkalmazással is megismerkedhetnek.

Tervezett program    versenyzők    szakszemélyzeti tréning
Gyülekező                  7:30                       7:30
Megnyitó                     8:00                       8:00
Év Erdésze verseny megyei forduló    8:15    -
Szakszemélyzeti tréning három állomása     -    8:15
Ebéd - folyamatos    13:00 -    13:00 -
Famagasság mérés és fatömeg-becslés kiértékelés    14:00    14:00
Eredményhirdetés    15:30    15:30