b_150_150_16777215_00_images_stories_NEMFATERMEK_sikeresfaultetes_daejionk.JPG
A sikeres faültetés


2015. október 31. - A dél-koreai Daejeonban rendezték 2015. szeptember 16 és 21 között az Apimondiát, vagyis a Méhészeti Világkongresszust.

A több évtizedes hagyományt folytatva, szeptember 17-én Fritsch Ottó a magyar méhészek nevében megajándékozta a rendezvény főszervezőit egy akáccsemetével.
A közgyűlésen a leköszönő Gilles Ratia Apimondia elnök helyére Philip McCabe-et, a jelenlegi európai alelnököt választották.
Döntés született a kommunikáció élénkítéséről, amit elsősorban az internet felületén erősít majd az Apimondia, melyet az apimondia.com vagy apimondia.org címen napokon belül megtesznek. Szlovénia kezdeményezésére május 20-ika világszerte a méhek napja lesz.  Törekvésük, e napon a világ figyelmét felhívni a méhek és a méhészkedés környezetünkre és gazdaságunkra gyakorolt hatására. A javaslatot számos szervezet és kormányzat támogatta, teljes egyetértéssel fogadták el a küldöttek a javaslatot.
Plenáris üléssel kezdődött a tudományos előadások sorozata - írta Horváth Gábor az omme.hu oldalon.
A rendezvényt Gilles Ratia nyitotta meg, aki röviden tájékoztatta a hallgatóságot a szekciók tervezett programjáról, majd nyitó előadásként dr. Jeff Pettis, entomológus professzor az USA Állami Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának munkatársa, egyben az APIMONDIA Világszervezet Méhegészségügyi Szakosztályának alelnöke tartotta. Előadásának címe: „Méhek és méhészeti problémák: Nem mi vagyunk önmagunk legnagyobb ellenségei?”.
Az előadást követően szekciókban indult meg a munka:
1. Méhészeti gazdaságtan
2. Méhegészségügy
3. Méhbiológia
4. Beporzás és méhlegelők
5. Méhészeti technológia és mézminőség
6. Apiterápia
7. A méhészkedés szerepe a vidékfejlesztésben

Kanada rendezi a 2019-es Apimondia Kongresszust - olvasható a fustolomagazin internetes oldalon. Montreálba utazhatnak 2019-ben a világ méhészeinek legfontosabb eseményére, az Apimondia Kongresszusra és Világkiállításra. Magyarországot sajnos továbbra is messze elkerüli a rendezvény.
Mint ismeretes, Magyarország 2009-ben pályázott először az Apimondia budapesti szervezésére – az akkori nyertes, Ukrajna 2013-ban rendezhette meg a világtalálkozót, másik vetélytársunk, Isztambul pedig a következő, 2017-es Apimondia helyszíne lesz.
Sajnos Magyarország sem a 2011-es Buenos Aires-i, sem a 2013-as kijevi, sem pedig a legutóbbi, 2015-ös daejeoni Apimondián nem szállt ringbe a szervezés jogáért. Pedig két évvel ezelőtt a szomszédos Ukrajnában megrendezett kongresszuson nagyszámú magyar delegáció vett részt, több méhészegyesület is szervezett kirándulást, hiszen a méhészeket érintő aktuális méhegészségügyi, technológiai, méhbiológiai és egyéb előadások mellett itt mutatkoznak be a legújabb méhészeti innovációk is.
Az APIMONDIA rendezvényei közül talán az egyik legjobban várt esemény a technikai kirándulás volt. A szervezők öt útvonalat jelöltek ki a résztvevők számára, a magyarok négy különböző helyszínre jutottak el. Az egyik útvonal érdekessége, hogy elvezetett a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet közvetlen közelébe. Mások egy kutató intézetet tekintettek meg vagy méhészeteket, továbbá egy eszközgyártó cégnél voltak látogatóban, és volt, aki egy mézfeldolgozó üzemben fordult meg.

A Yasengben található eszközgyár udvarában több emlékfát ültettek már az erre látogató szakmabeliek, így méltó helyre került Fritsch Ottó akácfája is, melyet a magyar méhészek nevében nyújtott át a házigazdáknak. Fritsch Ottó immár több mint három évtizede őrzi e hagyományt, ennek megfelelő tisztelettel és nagy örömmel fogadták a jelképes ajándékot. A gesztus mindenképpen öregbíti a hazai méhészeti ágazat hírnevét és a két ország méhészei között a barátságot.

No events