2015. november 13. – A XIX. Erdőrendezési Napokra Balatoncsicsón, a Bakonyerdő Zrt Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolájában került sor 2015. október 15-16-án
A szakmai továbbképzésnek is beillő alkalom témájául a távérzékelés lehetőségeit választották a szervezők az erdőrendezésben.
A szünet utáni második előadóként Magyar Zsolt térinformatikust hallgattuk meg, aki Erdőtérkép a weben címmel tartott előadást.
Elöljáróban Wisnovszky Károly igazgató megjegyezte, hogy óriási szakmai előrelépés volt, hogy az erdőtérképek fölkerülhettek az internetre.
Az előadó elmondta, hogy eleinte a munka mellett, mintegy hobbiként foglalkozott a „webtérképezéssel”.
Az erdőtérképet a Geoserver működteti, amely egy Java programozási nyelven írt nyílt forráskódú szoftver, általa lehetőség nyílik térképek megosztására, szerkesztésére és adatszolgáltatásra is.
A Geoserver egyik fő összetevője a GeoTools.
A GeoMapService sok kimeneti formátumban képes térképeket létrehozni.
A Geoserver telepítése operációsrendszer-független.
A megoldások célja, hogy a webtérképezés egyszerűsödjön, használhassa a már meglévő webtérképeket, tartalmazzon újra felhasználható modulokat, és komplett webalkalmazás legyen.
A fejlesztés további tervei között szerepel: nyomtató modul fejlesztése, rendszeres adatfrissítés megoldása, az idősoros adatok megjelenítése, az erdőtervi térképstílusok megjelenítése, több raszteres réteg (ortofotók, topográfiai szelvények).

No events