b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_bosnyakok4_2015.JPG


2015. november 13. - Bosnyák küldöttség járt a Mecsekerdő Zrt-nél

Szakmai tapasztalatcserére, valamint a két fél között 2015 júniusában létrejött együttműködés elmélyítésére a Mecsekerdő Zrt-hez látogatott a Szarajevó Kanton gazdasági minisztere által vezetett küldöttség november 8-11 között.

A látogatás előzménye, hogy Szarajevó Kanton Gazdasági Minisztériuma és a Mecsekerdő Zrt. együttműködési megállapodást kötött június 29-én Szarajevóban.  Az aláíró felek vállalták, hogy regionális szinten feltérképezik az erdészetek működését, azonosítják a közös problémákat és elősegítik az intézmények munkájának hatékonyságát az erdőgazdálkodás területén.

b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_bosnyakok3_2015.JPG


A főként erdészeti szakemberekből álló delegáció baranyai látogatásán szakmai terepi programokon betekintést kaphatott a magyar, ezen belül a vendéglátó Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodásába: Sasréten és környékén különböző módon nevelt erdőt és egy speciális erdészeti munkagép, a forwarder működését tanulmányozták, a Kelet-Mecsekben a vonszolásos technológiával történő fakitermeléssel, aprítéktermeléssel és szállítással ismerkedtek. Ellátogattak a Mecsekerdő Zrt. almalé üzemébe és a nyáron átadott Kövestető-kilátóra is.
Muharem Sabic, Szarajevó Kanton gazdasági miniszterét Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is fogadta. Nagy Csaba szerint a „turizmus vonatkozásában érdekes számunkra Szarajevó, a volt téli olimpiai helyszín, amely jó alternatíva lehet a téli sportot kedvelő magyarok számára a korábban előnyben részesített síparadicsomok mellett. Kulturális turizmus terén potenciális célcsoportot jelenthetnek Pécsett és Baranyában a Szarajevóban és környékén élő emberek, főként akkor, ha beindulnak az autópálya-fejlesztések.” - tette hozzá.
A küldöttség konkrét témafelvetésekkel érkezett, pl. az erdei iskolai oktatás elindítása az ottani erdőgazdaságnál. A szarajevói és magyar fél megállapodott abban, hogy kidolgozzák a közös projektek részleteit és megkeresik a forrást azok megvalósításához.

b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_bosnyakok6_2015.JPG


A látogatást követően Mr.sc. Samir Fazlic, Szarajevó Kanton Erdészeti Igazgatóság igazgatója elmondta: „Azzal a céllal érkeztünk, hogy betekintést nyerjünk a magyar erdőgazdálkodás módszereibe, mivel eddig csak osztrák és német tapasztalatokra tudtunk támaszkodni. A házigazdák jóvoltából megtekinthettük a tölgyes és bükkös állományokban alkalmazott gazdálkodási eljárásokat. Az általunk kezelt erdőkben használatos üzemmódot több fafaj, mint például a lucfenyő, a jegenyefenyő, az erdei fenyő, a feketefenyő, a bükk és a tölgy esetén is alkalmazzuk, a most látottak tehát ebben eltérnek az eddigi tapasztalatainktól. Mint ahogy az is, hogy vendéglátóink a kelet-európai lombos erdőkben a gazdálkodás egy szakmai szempontból igényesebb formáját, a szálalást alkalmazzák.”
 Muharem Sabic, Szarajevó Kanton gazdasági minisztere azzal a céllal érkezett Baranyába, hogy tájékoztatást adjon: milyen lehetőségek kínálkoznak magyarországi befektetők számára Bosznia-Hercegovina területén.
- Az erdészeti kérdések mellett megtárgyaltuk a turizmus lehetőségeit is. Azt a következtetést vontuk le, hogy sok üzleti lehetőség az eddigi kétoldalú információhiány miatt kiaknázatlan maradt. Szarajevó Kanton közel van Baranya megyéhez, mindössze 4-5 órányi utazásra, így a turizmus területén látok lehetőséget az együttműködésre. Mint ismert, Szarajevó egy síközpont a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal, reméljük, hogy a közeljövőben még több magyarországi vendég látogat el hozzánk. Ami az erdőgazdasággal közös projektet illeti, annak van egy előzménye: az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt voltak már pályázatok, így az IPA-pályázatok is, így tudjuk, hogy a magyar fél nagy tapasztalatokkal rendelkezik e téren. Nekünk szükségünk van egy olyan EU-s partnerre, amely együttműködik velünk a programban.
  Muharem Sabic találkozott dr. Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével is egy jövőbeni kapcsolatfelvétel reményében.