b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_bejarat2017.JPG
ForestPress fotók


2017. október 2. - Felavatták az Erdők Háza Látogatóközpontot és megnyitották a XXI. Erdők Hete rendezvénysorozatot a SEFAG kaposvári központjában  

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_himnusz2017.JPG

A vadászkürtösök fanfárja után a Himnusz eléneklésével vette kezdetét az az ünnepség, amelyen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Bíró Norbert, Somogy Megye Közgyűlésének elnöke, Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, valamint Barkóczi István, a SEFAG ZRT. vezérigazgatója közreműködésével 2017. október 2-án átadták a nagyközönségnek az Erdők Háza Látogatóközpontot.
Akik évekkel ezelőtt is jártak a somogyi erdészeti társaság központjában, emlékeznek a korábbi épületegyüttesre, amely egy vasbeton emeletes házból és egy jókora, egykori családi házból állt.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_szekhaz2017.JPG
2015 júliusában a kényszerű vendégeskedés után beköltözhettek a társaság vadonatúj, impozáns és ízléses székházába, amely a régi betonépület helyén nőtt ki a földből. A másik épületrész pedig türelmesen várta, hogy sorsa jobbra forduljon. Ennek is eljött az ideje, s lám, október 2-án bárki megtekinthette, hogy milyen átalakulásra képes egy épület, ha hozzáértő tervezői és kivitelezői kezek látnak munkához.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_barkoczi2017.JPG
Barkóczi István vezérigazgató köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az Erdők Hete rendezvény minden év októberében – rövid időre – reflektorfénybe állítja a munkáját elkötelezetten végző erdészt, és a természet – számunkra – legcsodálatosabb alkotását, az erdőt. A szakember elmondta, hogy a társaság 2010 óta 2 milliárd forintnyi közjóléti fejlesztést valósított meg, többségében saját erőből, részben pályázati forrásból illetve tulajdonosi támogatásból. Az Erdők Háza 120 millió forintba került, melyből 50 millió volt a tulajdonosi támogatás. A társaság stabil és nyereséges gazdálkodása tette lehetővé, hogy a kormány elvárásainak megfelelően a közjóléti tevékenységet kiemelten kezelhettük – fogalmazott a vezérigazgató.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_barkoczip2017.JPG

Majd fölsorolta az ilyen jellegű létesítményeket, melyeket a társaság kezel: két arborétumot, két parkerdőt, autós pihenőket, két ökoturisztikai központot, két erdei iskolát, csillagparkot, erdei vasutat. Ezekhez csatlakozott az átadott Erdők Háza Látogatóközpont. A beruházások során Kaposvár és környéke kiemelt fontosságot élvez – hangsúlyozta Barkóczi István. – Az új létesítmény az óvodáskorú gyermekektől a kamaszkorúakig minden korosztály természetismeretét bővítheti, játékos tanulás formájában. Az is fontos cél, hogy a fiatalok betekinthessenek az erdészek és erdei munkások feladataiba, megismerhessék munkaeszközeiket.
Az Erdők Hetéhez kapcsolódó átadás nem ér véget a ház avatásával, mert a következő napokban kerékpárutat és lombkorona kilátót avatnak. Jövőre pedig a Ropolyi völgy, a Deseda parkerdő és a balatoni régió attrakciói bővülnek – tette hozzá a vezérigazgató.
Ezekkel az ígéretekkel együtt adta át jelképesen Kaposvár és a környék fiataljainak a létesítményt.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_barkoczfaz2017.JPG
Végezetül megemlítette, hogy az elmúlt időszakban, a sajtóban alaptalan állításokat tartalmazó rágalmak jelentek meg a SEFAG ZRT-vel és más erdészeti társaságokkal kapcsolatban. Ezzel megsértették szakmai és emberi önérzetüket, és elbizonytalanították az ágazatban dolgozókat. Tudják, hogy a megbecsülésüket még eltökéltebb, még fegyelmezettebb munkával szerezhetik vissza. Ehhez két dolog adott erőt, egyrészt, hogy a tulajdonost képviselő Fazekas Sándor miniszter demonstratívan és következetesen kiállt mellettük, másrészt a megyei vezetők is támogatásukról biztosították őket. Mondandóját a köszönet szavaival zárta.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_fazeka2017.JPG
Fazekas Sándor miniszter kiemelte, hogy a hazai erdők nem csak kalandra ösztönöznek, hanem árnyat adnak és pihenést nyújtanak. De megélhetést biztosítanak és egyúttal a kirándulók célpontjai is. Majd Varga Domokos erdőmérnök írótól idézett, aki erdei kalandokra biztatta olvasóit. Emlékeztetett, hogy az erdők megőrzik a növények és állatok sokféleségét, továbbá értékes környezeti, gazdasági és társadalmi szolgáltatásokat nyújtanak. Ezeken túl a magyar erdők mintegy tízezer embernek adnak munkát. Igaz a megállapítás, hogy az erdeink értékei fölbecsülhetetlenek – fűzte hozzá a miniszter. – Tehát meg kell óvni erdeinket, de ez nem azt jelenti, hogy bezárjuk azokat, hanem éppen ellenkezőleg, az a cél, hogy minél többen megismerjék szépségeiket.

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_fazekas2017.JPG
Ezért is választották az idei évben az Erdők Hete mottójául: „Közös kincsünk az erdő”.  A már XXI. rendezvénysorozaton országszerte mintegy száz helyszínen tartanak kétszáz programot október 2 és 8 között az állami és magán erdőgazdaságok, erdei iskolák és oktatási intézmények. Emlékeztetett a miniszter a közelmúltban Budapesten megtartott Erdővarázs rendezvényre, amikor is az erdők „beköltöztek” a főváros szívébe. Felhívta a figyelmet, hogy a rendezvényeket az Erdészeti Erdei Iskolák hálózatának mintegy negyven intézménye szervezi. Ezek az iskolák évente közel 75 ezer gyermeket fogadnak. Az Erdők Hete nem csupán rendezvényeket takar, hanem egy eszmeiséget, amelynek célja az erdők népszerűsítése, a szemléletformálás és a tájékoztatás – emelte ki Fazekas Sándor. – Ezzel összefüggésben hívta föl a figyelmet a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság kiadásában most megjelent Magyarország erdészeti tájai című szakmai alapmű két kötetére. Ezek a könyvek a hazai erdőgazdálkodás jelenéről és erdeink állapotáról adnak képet.
A miniszter hangsúlyozta, hogy felelősséggel is tartozunk az erdeink iránt, ezért szükség van a társadalom és a politika odafigyelésére és támogatására, a fejlesztésre.  

b_150_150_16777215_00_images_stories_SEFAG_sefag_hallg2017.JPG
Azért is fontos az Erdők Háza, hogy megismerjék az erdei környezet tudatos használatának szabályait. Példaértékűnek ítélte, hogy a tematika kidolgozásában az erdőmérnökökön kívül részt vettek a helyi pedagógusok is. Ez lényeges, mert a társaság a befogadó társadalmi közeghez így illeszkedik jól. (Zé)

No events