b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_eger_elads2019k.jpg
2019. november 18. - 2019.11.14-én az Egererdő Zrt. Tűzifaudvarán gyűltek össze az Országos Erdészeti Egyesület Megújuló Energia Szakosztályának tagjai.

A szakembereket elsőként dr. Jung László, a Szakosztály elnöke köszöntötte, majd egy aktuális fapiaci helyzetjelentéssel folytatta a terepi programot.
Megtudhattuk, hogy 1900-as évek végén a gázfűtés lakossági elterjedése, majd az erőművi beszállítások hogyan hatottak az erdészeti cégekre és a tűzifára. Ezek után tájékoztatta a jelenlévőket, a kazincbarcikai hőerőmű alkonyatáról és az új partnerek keresésének nehézségeiről. Erre az időszakra tehető a Tűzifaudvar kialakítása is, melynek céljait és a jövőbeni lehetőségeit is megismerhette a szakosztály.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_eger_tuzifaudvar2019k.png
A Tűzifaudvar jelenlegi állapotát, gépesítését, fő termékeit (darabolt és hasított tűzifa, illetve az apríték) Gyenes István, a Felsőtárkányi Erdészet vezetője mutatta be. A 2011-ben nyílt Tűzifaudvar rövid múltjára visszatekintve megtudtuk, hogy a vevői kör bővül(t), jelentős mátrai, bükki szállodák, kórházak, közintézmények csatlakoztak az aprítékkal fűtők köréhez.
A vevőkör kibővülésével az igények mára jelentősen változtak, melyre az erdőgazdaság további beruházással válaszolt. A modern kazánrendszerek elterjedésével mára már több olyan vevő van a piacon, akik az apríték rostált változatát igénylik, így a Jenz típusú aprítógép mellé rostálógépeket állítottak be, melyet működés közben is megtekinthettek a jelenlévők.
A terepi program után a Pazsagi Turistaházban folytatódott az ülés, dr. Jung László szemléletes előadásával, fő téma: A fapiac igényei hogyan befolyásolták a tűzifa mennyiségi változását Magyarországon.
A rendezvényről bővebb tudósítás az Erdészeti Lapok decemberi számában várható. Vigh Ilona