b_150_150_16777215_00_images_stories_NYIRERDO_tuzifapr2020k.jpg
Nyíregyháza, 2022. február 18. - Határidőre befejeződött a Szociális Tüzelőanyag Program a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 129, Hajdú-Biharból 42 önkormányzat igényelt az erdőgazdaságtól, összesen 44.700 köbméter tűzifát. Mintegy 32 ezer köbméter tüzelő Szabolcsban, a többi Hajdú-Biharban jutott el a rászoruló családokhoz. Volt olyan önkormányzat, amely csaknem 1300 köbméter tűzifát vásárolt, de akadt olyan is, amely 29 köbmétert. Főként a térségben jellemző keménylombos fafajokat, akácot, tölgyet, kőrist vettek a települések. A sikeres program teljesítése érdekében a társság saját forrásai terhére is végzett átszállításokat a kiemelkedősen nagy tűzifa igényű területek (Szatmár-Bereg, Baktalórántháza térsége) vonatkozásában.
Az elmúlt időszakról elmondható, hogy a szükséges mennyiségű tűzifa-készletek a folyamatos célirányos termelés eredményeként, a program zárásával rendelkezésre álltak. Az időjárás segítette a munkát, a fagyos talajon ki lehetett szállítani az erdőből a fát. A kormány 2011 óta támogatja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlását, a mostani programban országos szinten 5 milliárd forint állt rendelkezésre – tájékoztatott Dr. Szalacsi Árpád vezérigazgató.