Bécs, 2015. január 12. - Tanfolyamok indítottak a veszélyes lavinahelyzet miatt az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban az osztrák hegyimentők.
    

A biztonságos téli sportolást népszerűsítő osztrák szervezet, a SAAC Vorarlbergben hét, Tirolban egy lavinaismereti kurzust tartott a hétvégén. A SAAC hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamai ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ajánlott, mivel az ötven fős kurzusok hamar betelnek. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17. és 18-án, január ill. február végén és március 15-től lesznek.
    A friss hó és az erős szél miatt Vorarlbergben nagy a lavinaveszély, Tirolban a hét vége óta ötből négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a hegyekben 2400 méter felett. A szakértők azt tanácsolják, hogy szabad terepen ne síeljenek a látogatók.
    A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelőt, Tirolban két fiatal amerikai sportolót temetett maga alá a hó, Dél-Tirolban és egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől.
    Az 1998 óta működő SAAC ma már évente csaknem 25-30 ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak eddig összesen több mint 16 ezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a sízőkre és snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel.
    A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár egy fél nap alatt is megváltozhat, ezért a sítúrák szervezése előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális lavinahelyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál (Landeswarnzentrale) SMS-ben is értesítést kérhetnek a hóhelyzetről, valamint www.snowsafe.at internetes oldalon lavinafigyelő mobilapplikációt is letölthetnek.

No events