b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_EFOL2.jpg

2015. augusztus 11. - Az első csapatok már megérkeztek Orfűre, a 22. Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokság (EFOL) központi helyszínére.

 

15 ország 420 versenyzőjét várják a szervezők - a Mecsekerdő Zrt, a Tájfutásért-Pécs Alapítvány valamint az Országos Erdészeti Egyesület –, hogy a szombatig tartó sporteseményen összemérjék erejüket sprint, normáltáv és váltó versenyszámokban. Az egyes versenyszámokat változatos terepen tartják: a sprintversenyt augusztus 12-én délután a pécsi történelmi belvárosban rendezik, a normáltávot Orfűn és Abaligeten teljesítik a futók augusztus 13-án, a váltót pedig 15-én Pécs-Árpádtetőn, a Mecsextrém Park környékén futják.
  Az Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokságot (EFOL) 1994-ben indították útjára a lettországi Strenči-ben az Európai Erdészeti Sífutó Bajnoksághoz (EFNS) hasonlóan. Az EFOL elsősorban az erdészeti dolgozók, az erdész végzettségű szakemberek, az erdőtulajdonosok, az erdészeti beszállítók és a legközelebbi családtagok részére nyújt lehetőséget a megmérettetésre. Az idei találkozón a lengyelek képviseltetik magukat a legnagyobb, 79 fős létszámmal, őket követik a magyarok 76 fővel, de 67 norvég versenyző is regisztrált.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_mecsekerdo_EFOL1.jpg
  A verseny szabályzata a Nemzetközi Tájfutó Szövetség (IOF) hivatalos szabályrendszerét követi, azonban saját megosztást alkalmaz a korosztályokra vonatkozóan mind a férfiak, mind a nők tekintetében. Az idei indulók közül a legfiatalabb egy 6 éves lengyel kislány, míg a legidősebb nő 75, a legidősebb férfi 81 éves.  Fontos megemlíteni, hogy az EFOL lebonyolításában tájfutói és versenyszervezői tapasztalattal rendelkező szervezetek közreműködnek. Ez biztosítja azt, hogy változatos terepen kijelölt pályákkal, új térképekkel, elektronikus időmérő berendezésekkel a legmagasabb minőségi színvonalon zajlódjon le a bajnokság. A rendezvényen szakmai- és kulturális programokra is sor kerül, amelyeken lehetőség adódik a nemzetközi tapasztalatcserére és új kapcsolatok kialakítására.
  A nagyközönséget is várják az egyes programokra a szervezők, augusztus 12-én délután öt órakor tartják a hivatalos megnyitóünnepséget a pécsi Széchenyi téren a résztvevő nemzetek látványos felvonulásával. A záró ünnepségen, szombaton 11.30-tól a pécsi Mecsextrém Parkban pedig a magyar sportfavágó-válogatott által bemutatott, virtuóz elemeket is tartalmazó rönkhasító és fűrészelő bemutatót, a Stihl Timber Show-t tekinthetik meg az érdeklődők.

No events