b_150_150_16777215_00_images_stories_sport_efolnyertes2015JPG.JPG
2015. augusztus 17. - Befejeződött a 22. Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokság, jövőre a svédek rendezik meg a bajnokságot

A legeredményesebb nemzet címet – amelyet a verseny történetében először most adtak át - a magyar tájfutók nyerték meg a Mecsekben rendezett 22. Európai Erdészeti Tájfutó Bajnokságon (EFOL) a múlt héten.

  15 ország versenyzői gyürkőztek neki szombaton a váltó számnak a Pécs-Árpádtetőn található erdőkben, a versenyt egy erdész indította puskalövéssel. A futók változatos terepen teljesítették a 2 és 4 km közötti távot, a legnagyobb kihívást ezen a napon is a meleg jelentette. A váltó versenyszámmal egyben be is fejeződött az egész héten át tartó 22. EFOL, amelyet immár harmadik alkalommal rendezhetett meg Magyarország.
A verseny eredményhirdetésének végén egy különleges díjat is átadtak: idén először értékelték a legeredményesebb nemzetet. Az impozáns, Zsolnay porcelánból készült sas – amelyből összesen csak 10 db-ot formáztak a manufaktúrában - a magyar csapat kezébe szállt, csupán hat ponttal előztük meg a norvégokat, a harmadik helyen pedig a lengyel futók végeztek. Az ünnepség zárásaként a tájfutó himnusz mellett levonták az EFOL-zászlót, amelyet a svéd csapat vezetője vett át, mivel jövőre ott rendezik meg az európai erdész tájfutó bajnokságot.
Záró beszédében az EFOL elnöke, Martin Gaiglas utalt arra: az erdész tájfutók azokon az utakon futnak, amelyeket több száz éve használnak erdészeti célokra, így a tájfutás egy olyan sport, amellyel a sportolók óvják a természetet.
   A Mecsekerdő Zrt, a Tájfutásért-Pécs Alapítvány valamint az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett bajnokság lebonyolításában tájfutói és versenyszervezői tapasztalattal rendelkező szervezetek vettek részt, ez biztosította azt, hogy változatos terepen kijelölt pályákkal, új térképekkel, elektronikus időmérő berendezésekkel a legmagasabb minőségi színvonalon bonyolódják le a bajnokság.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_sport_efolfuto2015.JPG
  Az EFOL záró rendezvényét a magyar sportfavágó-válogatott által bemutatott, virtuóz elemeket is tartalmazó rönkhasító és fűrészelő bemutató, a Stihl Timbersports Show színesítette. A tavalyi fakitermelő világbajnokságon szerelés számban aranyérmet nyert világrekorder Rittlinger Róbert és társai többek között bemutatták, hogyan kell szakszerűen álló fát padlóról fejszével kidönteni, kézi-, lánc- és motoros fűrésszel időre fakorongot szelni, de az érdeklődők megismerhették a védőfelszereléseket, így a lánc zoknit és a vágásbetétes nadrágot is.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_sport_efol_zaro2015.JPG
Az 1994-ben, a lettországi Strenči-ben útjára indított verseny elsősorban az erdészeti dolgozók, az erdész végzettségű szakemberek, az erdőtulajdonosok, az erdészeti beszállítók és a legközelebbi családtagok részére nyújt lehetőséget a megmérettetésre. A programban szakmai kirándulás, nemzetközi tapasztalatcsere és kulturális programok is szerepeltek, amelyek remek lehetőséget jelentettek új kapcsolatok kialakítására.