b_150_150_16777215_00_images_stories_PPZRT_sportnap_sarkany2018k.JPG
Fotók: PPZrt

Budapest, 2018. augusztus 27. – A versenyzők összesen 17 sportág 45 versenyszámában bizonyíthatták tudásukat Az egész országból összesen közel 600 erdész mérte össze tudását hétvégén a XXII. Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokon, amit idén a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei szerveztek Esztergomban.

A csapatverseny első helyezettje az Egererdő Zrt. csapata, míg a második helyet a házigazda Pilisi Parkerdő Zrt., a harmadikat az Északerdő Zrt. szakemberei tudhatják a magukénak.

b_150_150_16777215_00_images_stories_PPZRT_sportnap_fut2018k.JPG

A Pilisi Parkerdő Zrt. szervezte Esztergomban az idén 22. alkalommal megrendezett Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapokat, ahol közel 600 versenyző vett részt. A 23 csapat többsége az állami erdőgazdaságok és a hazai erdészeti hatóság szakembereiből állt, de Horvátország, Románia és Szlovákia is képviseltette magát a nagyszabású eseményen.
 
A kétnapos verseny összesített első helyezettje az Egererdő Zrt. csapata lett, akik a házigazda Pilisi Parkerdő Zrt., és a harmadik helyezett Északerdő Zrt. csapatait előzték meg. A versenyzők összesen 17 sportág 45 versenyszámában bizonyíthatták tudásukat, amelyek többsége olimpiai sportág, mint például az úszás, a kajak-kenu, az íjászat vagy a futó versenyszámok. A palettán helyet kaptak a különböző csapatsportok is, így például a labdarúgás, vagy a Dunán szervezett sárkányhajó evezés. Külön hangsúlyt kaptak a csapatépítő és az ügyességi sportszámok, köztük olyan sorversenyek, ahol a pilisi erdészek mindennapi természetmegőrző munkájához kapcsolódó feladatokat kellet megoldani. A versenyeket kulturális programok is kiegészítették, így a résztvevők megismerkedhettek az államalapítás-kori főváros, Esztergom kulturális nevezetességeivel is.

b_150_150_16777215_00_images_stories_PPZRT_sportnap_bitay_2018k.JPG
 
A rendezvényt dr. Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár köszöntötte. Beszédében rámutatott arra, hogy Magyarország a világ elitbe tartozik a sport területén, ami ezen a rendezvényen a természetszeretettel is összekapcsolódik. Zambó Péter, a házigazda Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az erdei sportok fontosságát emelte ki a rendezvénnyel kapcsolatban, felhívta a figyelmet, hogy a hazai erdők sportolási helyszínként is fontos feladatot töltenek be, így a hazai erdésztársadalom több millió ember egészséges kikapcsolódásához járul hozzá az erdők fenntartásával.
Köszöntötte a résztvevőket Romanek Etelka, Esztergom polgármestere is, majd Dudás Péter, az EFDSZ elnöke nyitotta meg a szpartakiádot.

Az ünnepélyes díjátadón dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az amatőr sportolókat, aki mellett Egerszegi Krisztina és Gyurta Gergely is szerepet vállalt a díjak átadásában.
Az idén 25 éves Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete indította el 1996-ban az erdészek szpartakiádját Fritsch Ottó erdőmérnök javaslatára. Nem véletlenül, hisz’ ő maga is országos hírű gátfutó volt, s mi több, a Népstadion ismert szoborcsoportjai közül az Atléták egyik futó figurájának ő volt a modellje.