b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_usda_pinchot1.jpg
2015. augusztus 25. - Az USDA Erdészeti Szolgálat az alapító születésének 150. évfordulóját ünnepli

Az USDA Forest Service alapítójának, Gifford Pinchot-nak az élete nem sokban különbözött azoktól, akik hatalmas lakásokban, szolgákkal körülvéve éltek, és hatalmas kiterjedésű földeket birtokoltak.
1865. augusztus 11-én született meg a Gifford nevű csecsemő a Pinchot család ősi otthonában, Grey Towersben, és úgy tűnt, hogy követi az előkelő családban szokásos életpályát. Ezt tette ő is. De nem úgy, ahogy sok kortársa. Ahelyett, hogy folytatta volna a családi üzletet, Gifford ment a szenvedélye után, és megváltoztatta a világot.
Az ő szenvedélye az erdőterületek védelme volt.
A családja a nagy kiterjedésű erdők kiirtásából profitált, ami a több millió tonna cellulóz előállításához volt szükséges, az ország hatalmas tapéta piacára. A 19. század végén milliók akartak tapétázni, és a Pinchot család eleget tett ennek.
A Grey Towers, Gifford Pinchot gyermekkori otthona és a Pinchot család ősi otthona. Ezt most történelmi emlékként kezeli az USDA Erdészeti Szolgálata.
Ugyanakkor a Pinchotok felismerték a környezetvédelmi költségeiket, míg más gazdag amerikai iparmágnás családok „bosszú álltak” a természeti környezeten, és a szülők azt akarták, hogy Gifford tegyen valamit ez ellen.
Gifford Pinchot első diplomáját a Yale egyetem erdészeti fakultásán szerezte, majd, Franciaországban folytatta tanulmányait, megismerve, hogy az európaiak milyen hibákat követtek el az erdőirtással, és megfogadta, ez az Egyesült Államokban nem ismétlődhet meg.
De sok hatalmas földbirtokos család Amerikában nem éppen volt érdekelt abban, hogy óriási gazdaságaikat felvásárolja a kormány. Pinchotnak egy amerikai milliomos, George Vanderbilt megengedte, hogy végezzen néhány korai erdészeti kísérletet a burjánzó több mint 40 hektáros birtokon, Biltmore, Asheville-ben, Észak-Karolinában.
Később, miután összegyűjtött sok hasznos ismeretet Biltmore-on és környékén, beleértve a nagy nyugati erdőket, Pinchot meggyőzte Teddy Roosevelt elnököt az amerikai Erdészeti Szolgálat, mint a legnagyobb szárazföldi védelmi hivatal megalapításáról, amit a modern világban bármely kormány létrehozott.
Volt egy fontos feltétele: Pinchot ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen a fiatal ügynökség első vezetője. Roosevelt hozzájárult.
Pinchot a családjából hozott az üzleti érzékkel és az ő megfelelő természetvédelmi ismeretei birtokában vágott bele, és ma az Erdészeti Szolgálat továbbra is beteljesíti az álmát a természetvédelemben, amiről találóan mondta: „A legnagyobb jót kell tenni, hogy a legtöbbet kapjuk hosszú távon."

Gifford Pinchot születésének 150. évfordulóján, az USDA Forest Service Washington DC-beli központjában nagy reklámtáblákat állítottak tiszteletére.
Ma sok nemzet az USDA Erdészeti Szolgálatát tekinti modellnek a természetvédelmi kérdésekben, amely most közel 81 millió hektárnyi területet kezel óceántól óceánig.
Boldog születésnapot, Pinchot főnök! Robert Westover

No events