b_150_150_16777215_00_images_stories_hagyomany_banyasztan_1020k.JPG

2015. december 13. - Egy programsorozat kezdeteként az önkormányzat támogatásával az Ormos-Erdő Bt. családi vállalkozásként készítette el a Bányász diákhagyományok tanösvényt Sopron-Görbehalmon.
 
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatát elnyerve az Ormos-Erdő Bt. egy hiánypótlást megvalósítva, több támogató segítségével elkészítette a Bányász diákhagyományok tanösvényt és a hozzá kapcsolódó bányatáró ácsolatot Sopron Görbehalmon, a Bányászmúzeum területén.

A 2015. december 4-ei ünnepélyes átadáson Szigethi Sándor a múzeum tulajdonosa és az Önkormányzat részéről dr. Magas László erdőmérnök, a tanösvény egyik tablóján is szereplő kolléga mondott köszöntőt. Az avató beszédet dr. Ormos Tamás bányamérnök, a tanösvény alkotója tartotta. Az ünnepségen részt vettek az egyetem hallgatói és filiszterei is. A jó hangulatú nyitó rendezvény után Sopronban, a Fő téren gyülekeztek a résztvevők.

b_150_150_16777215_00_images_stories_hagyomany_banyasztan_1036k.JPG

 

A Fő téren a fogadalomtétel következett. A felsorakozott első évesek és firmák mellett ott voltak a filiszterek is. Ifj. Sarkady Sándor, a NymE Központi Könyvtár és Levéltár főigazgatója tartott köszöntőt, beszélt a program szellemiségéről. Bende Attila V. éves erdőmérnök hallgató, valétaelnök a fogadalom küldetését ismertette. Ezt követően a fogadalmat kivette a megjelent első éves hallgatókból, de velük mondták a veretes gondolatokat a jelenlévők többsége is. A fogadalomban ígéretet tettek, hogy az elődök értékteremtő tevékenységét és szellemiségét, a város és az egyetem együttműködését és töretlen fejlődését szolgálják. Tisztelettel emlékeztek dr. Sopronyi-Thurner Mihály alias Civitas Fidelissima polgármesterre, aki befogadta a Selmecbányáról menekült főiskolát. Kimondták a fogadalmat tevők, hogy példájukat követik azon egyetemi polgároknak, akik az 1921. évi ágfalvi csatákban, az 1956-os forradalomban, az 1989-es határnyitásban világtörténelmet írtak. Megfogadták, hogy a városhoz és az egyetemhez kötődő diákhagyományokat és azok szellemi és tárgyi emlékeit megőrzik és fenntartásukban közreműködnek. Az elsőévesek képviselői megkoszorúzták dr. Sopornyi-Thurner Mihály szobrát. A felemelő ünnepséget a hallgatók selmeci diáknótával zárták.   

A tanösvény szervezők szándékai szerint a rendezvény egy programsorozat kezdete, mely az egykori selmeci Ifjúsági Kör nyomdokain halad és várják a fogadalomban megfogalmazottakkal egyetértő soproni és egyetemi polgárok együttműködését. Kép, szöveg: Ormos Balázs

No events