Pécs, 2014. február 14. - Újra látogatható lesz a Mecseki Bányászati Múzeum, az intézmény újranyitási ünnepségére február 18-án kerül sor Pécsen.
  

  A Janus Pannonius Múzeumnak az eseményre szóló és az MTI-hez pénteken eljuttatott meghívójából kiderül, hogy az újranyitására, így "a hosszú évek alatt összegyújtott autentikus kordokumentációk bemutatására" annak köszönhetően nyílik lehetőség, hogy az intézmény a pécsi önkormányzat fenntartásába került.
    A Mecseki Bányászati Múzeum tavaly november 1-jén zárt be. Csethe András, a mecseki feketekőszén-bányászat bemutatását szolgáló tárlat vezetője néhány nappal korábban az Új Dunántúli Naplónak elmondta: a soproni Központi Bányászati Múzeum kiegyenlíti a Káptalan utcában található pécsi fiókintézménye mintegy másfélmillió forintos tartozását, de tovább már nem vállalja a finanszírozást.
    A Baranya megyei napilap utalt arra, hogy a pécsi bányászati múzeum bezárása már 2012-ben felvetődött, és ez komoly felháborodást váltott ki az egykori bányászok között, akik aktív szerepet vállaltak az alapításában, a gyűjtemény összeállításában, frissítésében. Úgy vélték, a munka hiábavaló volt, ha nem lesz mód az értékek bemutatására, és arra, hogy emléket állítsanak a szakmának, a dolgozóknak, a hősi halottaknak.
    Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere a lap megkeresésére már akkor jelezte: az intézményt átveszi az önkormányzat és a Janus Pannonius Múzeum keretében kívánja működtetni a jövőben.

No events