2019. október 11. - Kalandos a története az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium legrégebbi, 1939-es tablójának, amit az Ecseri úti piacról vásárolt vissza az igazgató.

– A háború előtti tablók eltűntek a történelem vad viharaiban – fogalmazott Andrési Pál, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium tanára. Felesége, Andrésiné Ambrus Ildikó, az intézmény igazgatója hozzátette, férjével iskolatörténettel is foglalkoznak, gyűjtik a számukra kincseket jelentő tárgyakat.
– Van múzeumunk is, ahol iskola- és szakmatörténeti kiállítások láthatók, számosan megfordulnak ott. Sokan tudják, mi minden iránt érdeklődünk. Úgy került ide ez a tabló, hogy egy kedves ismerős, aki tudta, hogy mi gyűjtjük ezeket a relikviákat, három évvel ezelőtt szólt, hogy találtak a fővárosi Ecseri piacon egy szakiskoláról készült tablót 1939-ből, és 50 ezer forintért eladó – mutatta az igazgatói iroda ajtaja felett lógó, régimódi, patinás tablót az igazgatónő, akinek egy hete volt eldönteni, megveszik-e a korabeli osztályképet.
– Aki megtalálta, annak ez nem képviselt értéket, nekünk viszont igen, hiszen ez az iskola legrégebbi klasszikus tablója, amit így ki lehet állítani. A férjemmel elszaladtunk és megvettük – mesélte az igazgatónő.
Andrésiné hozzátette, külön érdekesség, hogy a tabló ’39-es, azaz 80 éves, a személyes kötődése hozzá pedig az, hogy édesanyja 1939-es születésű. Azt nem tudták megmondani a pedagógusok, hogyan kerülhetett a tabló Ásotthalomról egy fővárosi piacra.
Éppen tegnap jubiláltak, hiszen 1883. október 10-én nyitotta meg Bedő Albert országos főerdőmester a történelmi Magyarország első erdőőri szakiskoláját. Akkor két tanárral és tizenegy diákkal indult el az oktatás. A kezdeti évtizedekben fontos szerepet játszott a fátlan Alföld, ezen belül a térség erdőtelepítéseiben. Az átadás utáni első legnagyobb esemény Ferenc József uralkodó látogatása volt a megnyitást követő hatodik napon. Arany T. János

 

No events