ImageBeszélgetés Tamás János vezérigazgatóval – HM Kaszó Erdőgazdaság Zrt. – Annak idején, amikor közgazdászként kinevezték ebbe a beosztásba, érzett-e, tapasztalt-e bizalmatlanságot?
– A beilleszkedés elsősorban az egyéb – nem hivatalos – emberi kapcsolatokon múlik. ’91-ben kerültem ide gazdasági igazgatóként, és az idők folyamán nagyon sok vezetővel, munkatárssal ismerkedtem meg és kerültem kapcsolatba. Ennek ellenére nem könnyű annak, aki nem a soproni padokban végzett – véli a társaság első számú vezetője.
– Véleménye szerint milyen végzettségű szakember állja meg a helyét a legjobban egy ilyen pozícióban?
– Fontos, hogy gazdasági vénával rendelkező szakember legyen a vezető. Sőt, tovább megyek, addig jó, amíg nem erdész vagy vadász szemmel nézem a dolgokat. Nekem mindig a reális lehetőségek szempontjából kell vizsgálnom a folyamatokat. A mai helyzetben ez különösen fontos.
– Kaszó sajátos helyzete milyen többletfeladatokat ró a társaságra?
– Az erdőgazdaság ugyanolyan társaság, mint a körülöttünk működők bármelyike, azzal a különbséggel, hogy a településen más feladatokat is el kell látnia. Ebből adódnak a pluszfeladatok. A település és a gazdaság szoros együttműködéssel igyekszik megtalálni a legcélravezetőbb megoldásokat. Így például a pályázatokon az önkormányzat vehetett részt, többek között a közvilágítás korszerűsítése érdekében. Alkalmanként az önrészt a társaság biztosítja. A jó együttműködést az garantálja, hogy a település lakosai az erdőgazdaság dolgozói, s az összefogást a jövő, a nemzet érdekében is fontosnak tekintik. Erre hadd mondjak egy példát: A megélhetési lehetőségek mindenhol szűkülnek, ennek ellenére a gyermekek nyaraltatását költségtérítés nélkül a horvátországi testvértelepülésen tudjuk megoldani. Ez így volt tavaly, és így lesz idén is. Mi pedig futballtáborban láttuk vendégül a déli szomszédokat. Korábban pedig egy gyermekjátszóteret építettünk a testvértelepülésen: hajóval, tintahal figurával többek között.
– Ha már a játszóteret említette: jelentős lehet a közjóléti kiadásuk is…
– A közjóléti tevékenységet nehéz számszerűsíteni. E téren a legnagyobb terhet a kisvasút költségei jelentik. 16-18 milliót tesznek ki a költségek, és csak 1 millió a bevétel. A tanösvény fenntartása, és a halastó is milliós kiadást jelent: a karbantartás, a szemétgyűjtés.
– Mit jelent a honvédségi feladatok ellátása?
– Természetesen többletterhet jelent a szakmai feladatokon kívül, hisz’ a honvédelmi feladatok ellátása, például a lőterek fenntartása, a parlagfű-mentesítés pénzbe kerül.
– A társaság ismert adatain kívül mivel jellemezné még a céget?
– Bár a legkisebb területű ez az erdőgazdaság, a minőségi faállomány gazdaságilag a középmezőnybe emeli a céget. Ugyanakkor tőkeinjekciókkal nem működtethető a fafeldolgozás, az legföljebb a fejlesztésekre elegendő, hitelből nem megy. A döntő szót, az árat a faipar mondja ki.
Végezetül a vezérigazgató egy jó hírt is elárult: ökoturisztikai pályázaton nyertek ötven millió forintot épület felújításra. (z.)
No events