ImageA fórum után az rendezvény előadójától, Mécs Csabától kértünk rövid tájékoztatást.
- A mai rendezvény nem az első ebben a témában. Milyen előzmények voltak?
- Ezek a fórumok november 26-án Sikondán kezdődtek, majd Budapesten, Dégen, Miskolcon, Nyíregyházán tartottunk hasonló rendezvényt. A fórumokat erdei iskolai szolgáltatók szervezték. Összességében eddig hozzávetőlegesen 220-230 érdeklődő volt jelen. A téma nagyon sok embert érdekel, de igazán egy-egy ilyen fórum után dönthetik el magukban, hogy meg tudnak-e már felelni a követelményrendszernek, vagy a jövőben mely területeken kell változtatniuk. A terveink szerint február 7-én, Tapolcán fog befejeződni ez a sorozat, melyben mintegy 300-350 érdeklődővel számolunk.

A szolgáltatók a legkülönbözőbb területekről érkeztek. Az erdészetektől minden erdei iskola megjelent, itt voltak a nemzeti parkok erdei iskolai szolgáltatói, és eljöttek azok a vállalkozók is, akik erdei iskolákat kívánnak alapítani, vagy esetleg már üzemeltetnek is. Jelen van az Erdei Iskola Egyesület is, ami rendkívül fontos, hiszen ez az egyesület a pedagógus társadalmat tömöríti. Vannak alapítványi iskolák és civil szervezetek, akik nagy kedvvel foglalkoznak erdei iskoláztatással. Rendkívül széles az érdeklődési kör, minden szférából. Nagyon sokszínűek azok a szervezetek, amelyek a környezettudatossággal, a környezet formálásával, a fenntartható fejlődés témakörével foglalkoznak.
- A minősített szolgáltatók egy harkályt ábrázoló embléma használatát nyerik el. Mit jelképez ez a logó?
- Számtalan ötletet követően döntöttünk a harkály mellett. A képen a harkály kopogtatja a fát, mintegy szimbolikusan jelezve, hogy Kérem, itt vagyok, tessék szíves lenni észrevenni engem! A hangja miatt is, a munkája miatt is, ahogy dolgozik – figyelemfelkeltően. Felmerült természetesen sok más ötlet is: bagoly, mint a bölcsesség, a tudás szimbóluma, de végül maradt a harkály.
Az alapötlet Lehoczky Jánostól származik, aki hatalmas egyénisége, megalapítója volt Magyarországon az erdei iskoláztatásnak. Haláláig evvel foglalkozott – két éve halt meg. Hogy a nevét, munkásságát, szellemiségét megörökítsük, az erdei iskola szolgáltatók alapítottak is egy Lehoczky János Díjat. Ha valaki végiggondolja az ő elméletét – és én messzemenően követem az övét – akkor a nyomdokaiban haladva, az ő elméletét követve valósítjuk meg mindazt, amit ő évekkel ezelőtt elképzelt. Most az első nagy lépés ez, az erdei iskolák minősítése. Ez volt az álma, hogy ilyen létezzen. Nem azért, hogy az esetleges állami pénzek oda kerüljenek, ahova, hanem a gyerekek olyan szolgáltatásokat, olyan programokat tudjanak igénybe venni, ami tényleg előrelépést jelent, és az ő tudatukat formálja. Azt kaphassák az erdei iskolákban, ami erősíti a környezeti nevelést, a környezettudatukat.

Detrich Miklós

 

No events