Kismarton/Budapest - Négy nyelven feliratozott erdei sétautat avattak a burgenlandi Alsóőrön (Unterwart) a magyarlakta őrvidéki falu önkormányzatának és egy építkezési vállalatnak az összefogásával.
Alsóőr egy több állomásos túraúthálózat kiépítését tervezi.

A község 1996-ban fogott bele az erdei sétaút kiépítésébe, hogy a fiatalok játszva ismerkedhessenek meg a növényekkel. Az ismereteket négy nyelven, magyarul, németül, latinul és horvátul tüntették fel a kirándulóknak szánt információs táblákon.
Az erdei sétaút kialakítása csak a kezdet az alsóőri önkormányzatnak. Következő cél a túraúthálózat kiépítése, amelynek egyik állomása a most átadott sétaút és pihenőhely - olvasható az osztrák közszolgálati rádió és televízió nemzeti kisebbségekkel foglalkozó honlapján.
Eredetileg csak Alsóőrre tervezték a túrautat, de már Felsőőr (Oberwart) és Vörösvár (Rotenturm) is jelezte, hogy csatlakozni kíván a kezdeményezéshez.
A túraúthálózat megvalósítása összesen 60 ezer euróba (16,5 millió forintba) kerülne. Mivel Burgenland tartomány 50 százalékos támogatást nyújt a megvalósításhoz, a három községnek egyenként 10 ezer euróval kellene hozzájárulnia a korszerű, pihenőhelyekkel és információs táblákkal felszerelt őrvidéki túraút megvalósításához.
Alsóőr polgármestere, Horváth János szerint a tervek szerint 2010 áprilisban vagy májusban már meg is lehet nyitni a túra utat.


No events