Segítséget vár a dendrológiai kutatási központ

Még a szakemberek előtt is kevéssé ismert, hogy Budapest határában, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének szomszédságában erdészeti támogatással olyan nemzetközi jelentőségű dendrológiai kutatási központ helyezkedik el, amire méltán büszke lehet a magyar tudományos és szakmai élet, ezen belül az erdész szakma is.
Az 1970-es években kezdődött dr. Debreczy Zsolt dendrológus kezdeményezésére az adatgyűjtés a mérsékelt övi fás növények Dendrológiai Atlaszának elkészítéséhez. A munkát elősegítette a közhasznú „Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány” létrehozása 1995-ben.
Dr. Debreczy Zsolt, dr. Rácz István és munkatársai számos külföldi  gyűjtőutat szerveztek az évek során az Egyesült Államok, Mexikó, Kína, Chile, Tajvan, Új-Zéland és Ausztrália eredeti termőhelyeire, sokszor nomád körülmények között. Az expedíciók során hatalmas mennyiségű herbáriumi anyag és ismeret gyűlt össze a mérsékelt övi fás növények termőhelyi viszonyairól, természetes erdőtársulásairól, fajaik tulajdonságairól és rendszertanáról.
Felismerve ennek a kutatómunkának a jelentőségét és erdészeti hasznosíthatóságát, Barátossy Gábor kezdeményezésére az alapítvány 1995-ben használatra megkapta az akkori Budavidéki Erdőgazdaság Budakeszi Erdészetének kiürült és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával rendbe hozott adminisztrációs épületét, ahol megkezdődött a herbáriumi anyag tárolása és feldolgozása. A későbbiekben a Pilisi Parkerdőgazdaság az épület körül helyet biztosított a külföldről csemete formájában hazahozott fenyőfajokból létesített génmegőrző törzsültetvény számára, majd sor került a kutatási célú üvegház megépítésére is az FVM Erdészeti Hivatala és a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával.
Szervezett körülmények között lehetőség van az erdészeti szakemberek számára szakmai bemutatók, előadások keretében a tudományos munkák megismerésére, az élő növénygyűjtemény megtekintésére.
Az erdészeti segítséggel létrehozott és a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködésben fejlesztett, állami területen kialakított Budakeszi Herbárium dendrológiai kutatási központ fenntartása és fejlesztése, a világ mérsékelt égövi erdeit, fás növényeit eredeti termőhelyről dokumentáló átfogó mű, a Fák Világatlasza (Dendrológiai Atlasz, interdendr.org) elkészítése továbbra is támogatásra szorul. Ehhez kéri az Alapítvány az erdész szakma segítségét.         Halász Tibor

Részletes ismertetés a http://www.dendrologia.eu/  honlapon található.
Tel.: 06-23-452-866,  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

No events