2015. április 15. - A tavaly decemberi ónos eső következtében Észak-Magyarországon mintegy 50 ezer hektárnyi területen keletkeztek erdőkárok, jégtörések.

A károk felszámolása folyamatos. Az Erdészeti Hatóság munkatársai csemete ültetésével segítették a helyreállítást az Ipoly Erdő Zrt. Diósjenői Erdészeténél.
A jégkár a leglátogatottabb erdőterületeket érintette: például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént. A szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre. A károkat csak többéves munkával és a civilek összefogásával lehet helyrehozni. Működik „S.O.S. Bajban az erdő!” adományvonal.
Szakmai vélemények szerint a károk kialakulásában szerepet játszhat az erdőállományok genetikai különbözősége is. Világszerte egyre elfogadottabb az a nézet, hogy a jövőbeli károk mértékének csökkentése érdekében származási kísérletekkel kell kiválasztani a helyi körülményeknek jobban ellenálló populációkat. A szélsőséges időjárási katasztrófák kármegelőzésében egyre nagyobb szerepet kapnak a magas genetikai értékű szaporítóanyagok.
A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága az Ipoly Erdő Zrt. munkatársaival származási kísérlet létesítését kezdeményezte a Börzsönyben. A bükk (Fagus silvatica) csemetéket erdészeti szaporítóanyag termelők ajánlották fel Magyarország 4 különböző tájáról.