2015. április 17. - Nyíregyháza – Mostantól talán nehezebben értékesítik majd a tolvajok a lopott fát.
Az illegális fakitermelés hatékony visszaszorítása, a fenntartható erdőgazdálkodás érdekében a jövőben csak eredetigazolással lehet tűzifát értékesíteni – olvasható egy országos hetilap internetes oldalán.

A fatolvajlás és feketén értékesítés elleni fellépést szolgáló törvényjavaslatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyújtotta be, igazodva a fát és fatermékeket kereskedelmi forgalomba bocsátó piaci szereplők kötelezettségeiről szóló európai uniós rendelethez.
Eleve igazolt az eredete
– Az eredetigazolás egy olyan rendszer, amelyben az áru értékesítése során (a termelés helyétől a felhasználóig) minden lépés az érvényben lévő jogszabályok szerint történik, és ez bizonylatokkal, dokumentumokkal igazolható. Ennek értelmében a Nyírerdőnek többek között rendelkeznie kell erdőgazdálkodói jogosultsággal, erdőterv-határozattal, éves bejelentővel, műveleti lappal; egy többlépéses folyamat részeként a fatermék szállítását bejelentjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is – mondta el érdeklődésünkre Vereb István, a Nyírerdő Zrt. kommunikációs munkatársa.
Hozzátette: a társaságtól vásárolt tűzifa jelenleg is „eredetigazoltnak” tekinthető, hiszen a fakitermelések és az értékesítés során betartják az Erdőtörvény (és az egyéb vonatkozó jogszabályok) előírásait.
– A tőlünk származó faanyag tartamosan kezelt erdőkből, a hatóságok által engedélyezett fakitermelésből származik, minden érintett erdőrészlet esetében kiállítunk egy a műveleti lapot, a vevőink számlát és szállítási bizonylatot kapnak a megvásárolt fatermékről.

No events